fbpx

UNWTO: Usklađeni planovi i protokoli su prioritet

airport-1515448_1920

U organizaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO), u Madridu po prvi put u 2021. godini sastao se Globalni krizni odbor za turizam kako bi unaprijedio jasne planove za ponovno pokretanje turizma.

Ključni rezultati sastanka bili su usmjereni na integraciju cjepiva u usklađeni pristup sigurnom putovanju i pokretanje koordiniranih napora za jačanje povjerenja u sektor.

Budući da zemlje širom svijeta sada uvode cjepiva protiv virusa COVID-19, Odbor je napomenuo da ovo otvara ključni “prozor” u borbi protiv pandemije i sigurnog pokretanja međunarodnih putovanja. Članovi su naglasili važnost pojačane koordinacije u okviru Međunarodnih zdravstvenih propisa koji se tiču potvrda o cijepljenju, kako bi se osigurala provedba zajedničkih te usklađenih digitalnih putnih načela, protokola i dokumenata. To bi bilo u skladu s radom koji provodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je izvijestila o određenim primjenama digitalne tehnologije kako bi se omogućilo sigurno međunarodno putovanje te olakšali dolasci i odlasci.

UNWTO uskoro planira pokrenuti kampanju United for Travel pružajući jasnu i snažnu poruku da je siguran turizam sada moguć.

Usklađeni planovi i protokoli su prioritet

Vlastita tehnička skupina UNWTO-a, kojom predsjedava Grčka, zajedno sa posebnom međuagencijskom skupinom koja se oslanja na različite dijelove sustava Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija, radi na tome da osigura provedbu mjera, uključujući vlade, s ciljem poticanja njihove primjene na svim razinama, a već su poduzeti konkretni koraci kako bi se definirao usklađeni plan djelovanja.

Uvođenje cjepiva korak je u dobrom smjeru, ali ponovno pokretanje turizma ne može čekati. Cjepiva moraju biti dio šireg, koordiniranog pristupa koji uključuje potvrde i propusnice za sigurno prekogranično putovanje. Dugoročno gledano, također moramo vratiti povjerenje u turizam. Kampanja Ujedinjeni za putovanja pomoći će nam da to postignemo, pružajući jasnu i snažnu poruku da je siguran turizam sada moguć“, rekao je glavni tajnik UNWTO-a Zurabu Pololikashvili.

Testiranje sigurnog i neometanog putovanja

Uz rad Tehničke skupine, Odbor je zatražio potporu inicijativi OECD-a usmjerenoj na razvoj usklađenog sustava granične kontrole. To bi se izradilo u koordinaciji s UNWTO-om, kao i sa WHO-om te predstavljajući civilno zrakoplovstvo, odnosno pomorski sektor, ICAO-om i IMO-om.

Članovi Kriznog odbora također su pozvali na čvrste akcije za potporu standardizaciji, digitalizaciji i interoperabilnosti ispitnih protokola i sustava certificiranja. Članovi su se složili da bi se oni trebali temeljiti na zajednički dogovorenim dokazima i pokazateljima procjene rizika za zemlju podrijetla i odredišta ili teritorij. Provedba Smjernica za polijetanje s CART-a, koje je razvio International Civil Aviation Organization ( ICAO ), identificirana je kao učinkovit alat za unapređivanje usklađivanja protokola ispitivanja i ubrzavanje uspostavljanja koridora javnog zdravstva.

Za kraj treba spomenuti, kako je Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije (UNWTO) izrazilo potporu glavnom tajniku Zurabu Pololikashviliju kojem je dano povjerenje da nastavi voditi specijaliziranu agenciju Ujedinjenih naroda i narednih četiri godine. 

Iako je svima jasno kako je ključno definirati usklađene protokole na razini EU kao i globalno, očekujemo konkretnije poteze UNWTO-a i da se ubrzaju svi procesi donošenja odluka, kako bi se što prije krenulo u kampanju i implementaciju istih.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!