fbpx

UNWTO protiv opštih ograničenja putovanja

travel-restrictions-4979476_1920

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) protiv je uvođenja opštih ograničenja putovanja. Njihov poziv odražava zabrinutost koju su iznele članice UNWTO-a tokom 24. Opšte skupštine UNWTO-a.

Zemlje iz celog sveta izrazile su solidarnost s državama južne Afrike, pozivajući na hitno ukidanje zabrana putovanja nametnutih određenim zemljama i poštivanje slobode međunarodnih putovanja.

Ograničenja su neučinkovita i diskriminišuća

U svetlu nedavnih događanja, UNWTO je još jednom podsetio zemlje kako je nametanje opštih ograničenja putovanja diskriminatorno, neučinkovito i suprotno preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Opšta ograničenja takođe mogu stigmatizirati zemlje ili cele regije.

Tokom Opšte skupštine UNWTO-a, države članice i partneri, uključujući glasove međunarodnih organizacija i celog privatnog sektora, ponovili su savet SZO-a da bi ograničenja putovanja trebala biti nametnuta samo kao poslednje sredstvo za odgovor na promenjive okolnosti.

Nadalje, naglašeno je kako, ako se uvedu ograničenja, ona moraju biti proporcionalna, transparentna i naučno utemeljena. Takođe se moraju uvesti samo uz puno razumevanje onoga što bi zaustavljanje međunarodnih putovanja značilo za najranjivije, uključujući zemlje u razvoju i pojedince koji zavise od turizma.

Koordinacija, a ne diskriminacija

Od početka pandemije COVID-19, UNWTO poziva na koordinirane pristupe utemeljene na dokazima, kako bi se zabrinutost za javno zdravlje uravnotežilo s očuvanjem održivosti turizma. Poslednjih meseci takav pristup se pokazao kao najučinkovitiji put napred.

UNWTO napominje kako je nivo putovanja i vakcinacije usko povezan, kao što je pokazala pojava novih varijanti olakšanih niskim nivoima vakcinacije.

Kao takav, UNWTO poziva sve zemlje da deluju solidarno kako bi osigurale jednak pristup vakcinama za sve, te da priznaju sve vakcine koja je odobrila Svetska zdravstvena organizacija u svrhu međunarodnih putovanja i da olakšaju pristup patentima za lokalnu proizvodnju vakcina.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!