fbpx

UNWTO poziva start-up kompanije da se pridruže „Probudi turizam izazovu“

women-4631494_1920

Svetska turistička organizacija je pokrenula drugo izdanje svog globalnog vodećeg takmičenja pod nazivom „Awake Tourism Challenge“. Takmičenje će identifikovati inovatore koji unapređuju rešenja za 6 različitih izazova, kao i doprinosi postizanju ciljeva održivog razvoja (SDG).

Za izazov 2022. godine, UNWTO će se fokusirati na specifične oblasti koje mogu pomoći oporavku turističkog sektora na remetilački način, a koje zaslužuju dodatnu pažnju upravo sada, a to su:

Učešće zajednice: 80% ljudi koji žive u „ekstremnom siromaštvu“ živi u ruralnim zajednicama, dok su se domaći, ruralni i eko-turizam pojavili kao najpopularniji izbori za putovanja.
Zelene i plave ekonomije: Turizam može biti izvor ekonomskih mogućnosti i istovremeno zaštititi prirodne ekosisteme.
Ekološko i održivo stvaranje kapitala: Održivi kapital ima potencijal da optimizuje korišćenje resursa, smanji emisije gasova staklene bašte i obezbedi konkurentsku prednost za preduzeća.
Tehnologija u turizmu: Napredak u tehnologiji je revolucionisao sektor, posebno od početka pandemije. Veštačka inteligencija, kripto, blok lanac, metaverzum, NFT su dobrodošli u ovoj kategoriji.
Obrazovanje u turizmu: Uprkos tome što predstavlja 10% radnih mesta u svetu, postoji potreba za ažuriranim podacima i novim alatima za obrazovanje i razvoj veština.
Osnaživanje žena: Žene imaju tendenciju da budu koncentrisane na najslabije plaćenim i najniže statusnim poslovima u turizmu. Startapi sa rodnim fokusom mogu biti važan doprinos jednakosti.

Povratak turizma je prilika da se probudi njegov potencijal da transformiše živote.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašviki rekao je: „Povratak turizma je prilika da se probudi njegov potencijal da transformiše živote. UNVTO poziva startapove svuda da iznesu svoje ideje za suočavanje sa najvećim izazovima sa kojima se naš sektor suočava i da turizam postane šampion ciljeva održivog razvoja.

Uslovi učešća su:

  • Prijavite se na 1 od 6 izazova
  • Uključite 1 ili više ciljeva održivog razvoja
  • Inovativni su po prirodi i pružaju rešenja sa dodatnom vrednošću
  • Pokreće se održivost
  • Skalabilni su, sa potencijalom za međunarodni rast i potencijalom za primenu u korporacijama i destinacijama (zemlje, regioni)
  • Da li su startapi u ranoj fazi ili serije
  • Imajte testiran pilot i poslovni plan
  • Ranije su ubrzani
  • Već imate tim sa punim radnim vremenom

12 najrazornijih startapa (po 2 za svaki od izazova) će dobiti podršku za proširenje. UNWTO će predstaviti najbolje ideje svojim državama članicama, pridruženim članovima i investitorima, pružajući im jedinstvenu priliku za umrežavanje. Dodatne pogodnosti uključuju priliku da se predstavite na specijalnom demo danu UNWTO-a i pristup tehnološkoj podršci i mreži za inovacije UNVTO-a, kao i mentorski program sa individualnim i grupnim treninzima o ključnim temama kao što je intelektualna svojina , održivost u poslovanju i liderstvu, moguće osnovno finansiranje za žene osnivačice startapa iz ANKH Impact-a i inkubacija 3 meseca u SPARK Innovation Lab.

Prijave su sada otvorene i zatvaraju se 31. juna 2022. Pobednički startapi biće objavljeni u oktobru.

Izvor: Travel Daily News

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!