fbpx

UNWTO poziva na ukidanje ograničenja putovanja

mere za putovanja

Svetska turistička organizacija (UNWTO) podržala je poziv agencije UN Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se ograničenja putovanja ukinu ili ublaže.

Pozivajući se na različite globalne odgovore na pojavu omikronske varijante COVID-19, SZO je ponovila da ograničenja putovanja nisu efikasna u suzbijanju međunarodnog širenja. U skladu sa stalnim upozorenjem UNWTO protiv upotrebe opštih ograničenja, 10. sastanak Komiteta za hitne slučajeve SZO za međunarodne zdravstvene propise (Ženeva, 19. januar) izrazio je zabrinutost da takve mere mogu prouzrokovati ekonomsku i društvenu štetu. Oni takođe mogu „obeshrabriti transparentno i brzo izveštavanje o novonastalim varijantama zabrinutosti“, dodaje SZO.

Putovanje – Unsplash.com

Komitet je takođe primetio da mere koje se primenjuju na međunarodne putnike, kao što su testiranje, izolacija i karantin, i vakcinacije, treba da se zasnivaju na „procenama rizika i izbegavanju stavljanja finansijskog tereta na međunarodne putnike u skladu sa članom 40 IHR-a”.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili kaže: „Kada je u pitanju zaustavljanje širenja novih varijanti virusa, opšta ograničenja putovanja su jednostavno kontraproduktivna. U stvari, presecanjem životnog pojasa turizma, ova ograničenja donose više štete nego koristi, posebno u destinacijama koje se oslanjaju na međunarodne turiste za poslove, ekonomsko blagostanje i održive promene.

Izveštaj Ujedinjenih nacija o svetskoj ekonomskoj situaciji i izgledima za 2022. godinu – kome je UNWTO dostavio zvanične podatke o putovanjima – navodi da je oporavak od posledica pandemije „neujednačen i krhak“. Takođe naglašava „značajan preokret u napretku ka postizanju ciljeva održivog razvoja.”

Imperativ je da ponovo pokrenemo turizam i tako da pokrenemo oporavak i vratimo se na pravi put ka ispunjavanju SDG-a dok odgovaramo na klimatske imperative“, dodaje gospodin Pololikašvili. „UNWTO pozdravlja nove smernice SZO, naglašavajući neefikasnost opštih ograničenja putovanja, a mi takođe pojačavamo njihove preporuke protiv korišćenja statusa vakcinacije kao jedinog uslova za dobrodošlicu turistima, posebno kada su stope vakcinacije tako neujednačene.

Izvor: UNWTO

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!