fbpx

UNWTO: Poverenje u putovanja polako raste

pexels-photo-1058959

Međunarodni turizam doživeo je znakove oporavka u junu i julu 2021. jer su neke destinacije ublažile ograničenja putovanja, a globalno vakcinisanje je napredovalo u mnogim delovima sveta, govore podaci poslednjeg izdanja UNWTO -ovog Svetskog turističkog barometra, a prema kojem se procenjuje da je u julu 2021. 54 miliona turista putovalo van svoje države, što je za 67% manje u odnosu na isti mesec 2019., ali najjači rezultati od aprila 2020.

To se upoređuje s vakcinisanih 34 miliona međunarodnih dolazaka zabeleženih u julu 2020., iako znatno ispod 164 miliona koliko je zabeleženo u 2019.

Većina destinacija koje izveštavaju o podacima za jun i jul 2021. zabeležile su umeren oporavak međunarodnih dolazaka u odnosu na 2020. Ipak, 2021. i dalje je izazovna godina za globalni turizam, s međunarodnim dolascima smanjenim za 80% u razdoblju januar-jul u odnosu na 2019., navode iz UNWTO-a.

Regije Azije i Pacifika nastavili su s najslabijim rezultatima u razdoblju od januara do jula, sa 95% padom međunarodnih dolazaka u odnosu na 2019. Bliski istok (-82%) zabeležio je drugi najveći pad, a slede ga Evropa i Afrika (oba -77% ). Amerika (-68%) je zabeležila relativno manji pad, pri čemu su Karibi pokazali najbolje rezultate među svetskim podregijama. U međuvremenu, neka mala ostrva na Karibima, u Africi i Aziji i na Pacifiku, zajedno s nekoliko evropskih destinacija, kao što je i Hrvatska, zabeležili su najbolje rezultate u junu i julu, s dolascima koji su bili blizu ili ponekad prelazili nivo pre pandemije.

Poverenje u putovanja polako raste, naglašavaju iz UNWTO-a te dodaju kako je razlog podizanju poverenja potrošača i postupnom vraćanju sigurne mobilnosti u Evropi i drugim delovima sveta ponovno otvaranje mnogih destinacija za međunarodna putovanja, uglavnom u Evropi i Americi, ublažavanje ograničenja putovanja za vakcinisane putnike, zajedno s napretkom u uvođenju vakcina protiv COVID-19.

Jasno je da postoji velika potražnja za međunarodnim turizmom, a mnoge destinacije su počele sigurno i odgovorno primati posetioce. Međutim, pravi ponovni početak turizma i koristi koje on donosi ostaju na čekanju jer nedosledna pravila i propisi te nejednake stope vakcinisanja i dalje utiču na poverenje u putovanja.” rekao je Glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Većina turističkih radnika očekuje dalji oporavak usled zaostale potražnje

Procene za septembar-decembar 2021. i dalje su mešovite, prema poslednjem istraživanju UNWTO-ovog panela stručnjaka, pri čemu 53% ispitanika veruje da će to razdoblje biti gore od očekivanog. Samo 31% stručnjaka očekuje bolje rezultate do kraja godine.

Istraživanje takođe pokazuje da većina turističkih radnika očekuje dalji oporavak usled zaostale potražnje za međunarodnim putovanjima 2022. godine, uglavnom tokom drugog i trećeg tromesečja.

Gotovo polovina svih stručnjaka (45%) i dalje predviđa da će se međunarodni turizam vratiti na nivo 2019. tek 2024. godine ili kasnije, dok 43% ukazuje na oporavak 2023.

Prema regijama, najveći udeo stručnjaka ukazuje na povratak na nivo 2019. godine 2024. godine. ili kasnije su u Aziji i na Pacifiku (58%), u Evropi polovina ispitanika smatra da bi se to moglo dogoditi 2023., dok su predviđanja za Bliski istok najoptimističnija, gde se potpuni oporavak očekuje do 2022. godine.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!