fbpx

UNWTO-ov poziv za “Najbolja turistička sela” otvoren do 15. septembra

village tourism

Potraga za najboljim primerima ruralnih sela koja iskorišćavaju snagu turizma kako bi pružili mogućnosti i zaštitili svoje zajednice, lokalnu tradiciju i baštinu još uvek je u toku. Inicijativa Svetske turističke organizacije (UNWTO) identifikuje sela koja koriste inovativne i transformativne pristupe turizmu u ruralnim područjima u skladu s ciljevima održivog razvoja.

S vizijom da turizam postane pozitivna snaga za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice, “Najbolja turistička sela UNWTO -a” nastoji povećati doprinos sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja.

Takođe nastoji unaprediti ulogu turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sistemima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.

Inicijativa uključuje tri stepena:

  1. Oznaka “Najbolja turistička sela UNWTO-a”: oznaka će prepoznati selo koje je izvanredan primer destinacije ruralnog turizma s priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, koje čuva i promoviše ruralne vrednosti i vrednosti zasnovane na zajednici, proizvode i način života te ima jasnu predanost inovacijama i održivosti u svim svojim aspektima – ekonomskim, društvenim i ekološkim.
  2. Program nadogradnje “Najbolja turistička sela UNWTO -a”: program nadogradnje će koristiti brojnim selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterijume oznake. Ta će sela dobiti podršku UNWTO -a i njegovih partnera u poboljšanju elemenata područja identifikovanih kao praznine u procesu evaluacije.
  3. Mreža “Najbolja turistička sela UNWTO -a”: Mreža će pružiti prostor za razmenu iskustava i dobrih praksi, učenja i mogućnosti. Obuhvatit će predstavnike sela koja su nagrađena znakom “Najbolje turističko selo prema UNWTO -u”, sela koja učestvuju u Programu nadogradnje, kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora koji se bave promocijom turizma za ruralni razvoj.

Države članice UNWTO -a mogu predstaviti do tri sela koja će biti ocenjena Inicijativom. Prijave će se zatvoriti 15. septembra 2021. Odabrana sela biće objavljena u oktobru povodom 24. sednice Skupštine UNWTO -a.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!