fbpx

UNWTO otvorio prijave za apliciranje za Najbolja turistička sela 2022. godine

seoski turizam

Pokrenuta 2021. godine, Best Tourism Villages od strane UNWTO-a promoviše i unapređuje ulogu turizma u očuvanju ruralnih sela, zajedno sa njihovim pejzažima, prirodnom i kulturnom raznolikošću, sistemima znanja i lokalnim vrednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju. Istovremeno, inicijativa takođe promoviše transformativne pristupe razvoju turizma u ruralnim destinacijama koji doprinose ciljevima održivog razvoja (SDG).

Nakon uspeha pilot projekta 2021. godine, UNWTO je najavila povratak najboljih turističkih sela za 2022. U 2021. više od 40 sela iz više od 30 zemalja širom pet svetskih regiona (od preko 170 prijava) proglašeno je za najbolja turistička sela i još 20 sela je odabrano za učešće u Programu nadogradnje. Sada su države članice UNWTO ponovo pozvane da predstave kandidature preko svojih nacionalnih turističkih administracija (NTA). Prijave će biti otvorene do 28. juna 2022. godine, a izabrana sela biće objavljena krajem godine.

Inicijativa ima tri komponente:

  • Najbolja turistička sela od strane UNWTO-a prepoznaje izuzetne primere destinacija ruralnog turizma sa priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, koje čuvaju i promovišu vrednosti, proizvode i stil života zasnovane na selu i zajednici i imaju jasnu posvećenost inovacijama i održivosti u svim njenim aspektima – ekonomski, socijalni i ekološki. Priznanje je zasnovano na proceni njihovih resursa i inicijativa u devet oblasti koje pokrivaju tri stuba održivog razvoja.
  • Program nadogradnje „Najbolja turistička sela od strane UNWTO-a“ pomaže odabranom broju sela među onima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterijume za dobijanje priznanja. Sela dobijaju podršku od UNWTO-a i partnera u poboljšanju elemenata oblasti koje su identifikovane kao praznine u procesu evaluacije.
  • Mreža „Najbolja turistička sela prema UNVTO“ pruža prostor za razmenu iskustava i dobrih praksi. Uključuje predstavnike sela koja su proglašena za „Najbolje turističko selo od strane UNWTO“, kao i one koji učestvuju u Programu nadogradnje i imaće koristi od doprinosa stručnjaka, partnera iz javnog i privatnog sektora angažovanih na promociji turizma za ruralni razvoj. Mreža takođe doprinosi radu UNWTO-a u identifikovanju dobrih praksi, razvoju smernica i preporuka za politiku, kao i uvida i znanja.

Prijave će procenjivati spoljni nezavisni savetodavni odbor koji se sastoji od stručnjaka iz različitih oblasti na osnovu devet oblasti evaluacije koje pokrivaju prirodne i kulturne resurse, kao i inicijative u tri stuba održivosti – ekonomskom, socijalnom i ekološkom.

Turizam za ruralni razvoj

Najavljujući pokretanje drugog izdanja povodom 48. sastanka Komisije za Bliski istok u Kairu, generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili je rekao: „Turizam donosi ogromne mogućnosti zajednicama širom sveta da grade nova preduzeća, promovišu i zaštite svoju kulturu . Radujem se što ću videti primere sela koji rade na realizaciji jedinstvenog potencijala turizma za negovanje održivosti i stvaranje mogućnosti za sve.

Paralelno sa najavom, 30. marta 2022. godine biće održan i početni sastanak BTV mreže na mreži sa više od 60 trenutnih članova koji će učestvovati u oblikovanju njenog identiteta, ciljeva i pristupa. Kalendar aktivnosti u okviru Mreže (obuke, vebinari, masterklasovi itd.) takođe će biti proširen od aprila do decembra 2022. Mreža će biti proširena novim članovima Best Tourism Villages 2022 i narednih izdanja sa ciljem da postane najveća međunarodna mreža koja se fokusira na turizam za ruralni razvoj.

Izvor: UNWTO

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!