fbpx

UNWTO na Generalnoj skupštini ukazuje na turizam prema zelenijoj, inkluzivnoj budućnosti

conference-857926_1920

Madrid – Inovacije, osnaživanje mladih, te turizam i ruralni razvoj zauzeli su središnje mesto među temama govornika pogotovo kod španskog premijera Sánchez Pérez-Castejóna koji se pridružio UNWTO-u na treći dan njegove Generalne skupštine u Madridu.

S danima otvaranja najvažnijeg sastanka u globalnom turizmu koji je bio usredotočen na odgovor UNWTO-a na učinke pandemije i ujedinjavanje članica koje stoje iza njegovog vodstva i Programa rada, treći dan teme su okrenute napred u održiviju i uključiviju budućnost sektora.

Obraćajući se na posebnoj tematskoj sjednici „Izgradnja za budućnost: inovacije, obrazovanje i ruralni razvoj“, premijer Sánchez je prepoznao važnost sektora za razvoj turizma izvan gradova, kako u Španiji tako i širom sveta, dok je takođe ponovo potvrdio potporu svoje vlade UNWTO-u.

Obraćajući se delegatima, glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili rekao je: „Ako smo ozbiljni u pogledu ‘ne ostavljamo nikoga iza’, onda se moramo ozbiljno pozabaviti inovacijama, obrazovanjem i unapređenjem turizma kao alata za ruralni razvoj. To znači osnažiti mlade, podržati talente u turizmu, a takođe najboljim rešenjima dati političku i finansijsku potporu koja im je potrebna za povećanje i transformaciju našeg sektora.”

Sednica je uključivala i ministarsku raspravu o ‘Politici za podsticanje turizma za ruralni razvoj’, uz uvide i doprinose ministara turizma Kolumbije, Jamajke, Malezije, Paragvaja, Slovenije, Tanzanije, Španije i Turske.

Usledio je okrugli sto o preduzetništvu i inovacijama. Države članice su predstavljali ministri turizma Čilea, Grčke, Japana, Jordana, Nigerije, Portugala i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok su privatni sektor predstavljali pobednici UNWTO Globalnog takmičenja za pokretanje ruralnog turizma . Zaključno, rasprava o osnaživanju turističkih lidera budućnosti, s osvrtom na UNWTO Studentsku ligu, sadržao je priloge ministara turizma Bugarske, Libana, Maldiva i Omana, kao i samih studenata.

Uzbekistan će biti domaćin 25. Generalne skupštine

Osim tematske sednice, trećeg dana 24. sednice Opšte skupštine UNWTO-a ponovno su se sastali članovi kako bi raspravljali i odobrili Program rada za sledeće dve godine. Na dnevnom redu bila je odlučnost vodstva UNWTO-a da se sekretarijat približi državama članicama, kao što je primer prveRegionalne kancelarije za Bliski istok, otvoren u junu ove godine i ratifikovan od strane država članica na Opštoj skupštini. Nekoliko članica izrazilo je želju da budu domaćini budućih regionalnih kancelarija i tako služe kao središta za rad UNWTO-a u svojim regijama.

Članovi su glasali za Uzbekistan da bude domaćin 25. Opšte skupštine UNWTO-a , koja bi se trebala održati 2023. godine, te su se složili da će ispitati planove za stvaranje nove radne grupe za ‘Redizajn turizma za budućnost’.

Osim toga, Bali u Indoneziji potvrđen je kao domaćin Svetskog dana turizma 2022., koji će se održati oko teme ‘Promišljanje turizma’, dok je Kraljevina Saudijska Arabija na sličan način potvrđena kao zemlja domaćin Svetskog dana turizma 2022. koji će se održati na temu ‘Turizam za zelena ulaganja’.

Opšta skupština takođe je ispunila svoju obvezu u vezi s izborima, pri čemu su države članice podržale nominacije za nove članove koji će služiti u Svetskom odboru za etiku turizma. Nadalje, potvrđeno je da 17 zemalja sedi u Izvršnom veću UNWTO-a od 2021. do 2025., a Portoriko će biti kao predstavnik pridruženih članica.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!