fbpx

UNWTO: MEĐUNARODNI TURIZAM ZABELEŽIO PAD OD 70%

myriam-jessier-VCtI-0qlVgA-unsplash

Ograničenja putovanja uvedena kao odgovor na pandemiju COVID-19 i dalje snažno pogađaju globalni turizam, a najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju pad međunarodnih dolazaka od 70% u prvih osam mjeseci 2020. godine.

Prema najnovijem Svjetskom turističkom barometru UNWTO-a, međunarodni dolasci pali su za 81% u srpnju i 79% u kolovozu. To su tradicionalno dva najprometnija mjeseca u godini i vrhunac ljetne sezone sjeverne hemisfere. Pad do kolovoza predstavlja 700 milijuna manje dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. To dovodi do gubitka od 730 milijardi američkih dolara prihoda od međunarodnog turizma. Radi se o više od osam puta većem gubitku ostvarenom na kraju globalne ekonomske i financijske krize 2009. godine.

“Ovaj neviđeni pad ima dramatične socijalne i ekonomske posljedice i dovodi u opasnost milijune radnih mjesta i poduzeća”, upozorio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili i dodao kako ovo naglašava hitnu potrebu za sigurnim ponovnim započinjanjem turizma, na pravodoban i koordiniran način.

Kratkotrajan oporavak

Sve su svjetske regije zabilježile velike padove dolazaka u prvih osam mjeseci ove godine. Prva regija na koju je utjecao COVID-19, Azija-Pacifik, zabilježila je smanjenje dolazaka za 79%, a slijede Afrika i Bliski Istok, oba – 69%, Europa -68% i Amerika -65%.

Nakon postupnog ponovnog otvaranja međunarodnih granica, Europa je zabilježila usporedno manje padove u srpnju i kolovozu, -72 odnosno -69%. Oporavak je, međutim, bio kratkog vijeka, jer su uvedena ograničenja putovanja uslijed povećanja zaraze. S druge strane, Azija i Pacifik zabilježili su najveći pad -96% u oba mjeseca, što je odraz zatvaranja granica u Kini i drugim glavnim odredištima u regiji.

Potražnja za putovanjima i dalje je uglavnom slaba zbog stalne neizvjesnosti oko pandemije i manjeg povjerenja. Na temelju najnovijih trendova, UNWTO očekuje ukupni pad blizu 70% za cijelu 2020. godinu.

Oporavak međunarodne potražnje očekuje se u trećem tromjesečju 2021.

Panel stručnjaka UNWTO-a predviđa povratak međunarodnog turizma 2021. godine, uglavnom u trećem tromjesečju 2021. Međutim, oko 20% stručnjaka sugerira kako bi se povratak mogao dogoditi tek 2022. godine. Ograničenja putovanja smatraju se glavnom zaprekom na putu oporavak međunarodnog turizma, uz sporo suzbijanje virusa i nisko povjerenje potrošača. Nedostatak koordiniranog odgovora među zemljama, kako bi se osigurali usklađeni protokoli i koordinirana ograničenja, kao i pogoršanje ekonomskog okruženja, stručnjaci su također prepoznali kao važne prepreke oporavku.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: ilustracija, Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!