fbpx

UNWTO i Netflix formirali globalni izveštaj o kulturološkom afinitetu i screen-turizmu

pexels-photo-3183197

Screen-turizam ili turizam podstaknut filmom već decenijama je poznata kategorija. Još u 80-im godinama prošlog veka turizam i filmska industrija smatrani su dvema zasebnim i odvojenim kategorijama, no sve se počelo menjati uspehom pojedinih block-bustera krajem dekade.

Filmski serijal Crocodile Dundee bio je dobrim delom zaslužan za povećanje od 40% u turističkim posetama Australiji od 1984. do 1989., film Braveheart podstakao je mnoge da istraže Škotsku (iako je film zapravo sniman u Irskoj), dok Ratovi zvezda i dan-danas turiste inspirišu za odlazak u pustinju Tunisa.

Stvar se zahuktala trilogijom Gospodar prstenova i turističkom navalom na Novi Zeland, a eksplodirala je filmovima o malom čarobnjaku Potteru – poseti filmskim lokacijama u okrugu Northumberland u razdoblju od 2011. do 2013. zabeležili su rast od 230% i generisali dodatnih 9 miliona funti u ekonomiju ovog okruga.

Analiza uzoraka putovanja pokazuje kako se u poslednjih pet godina broj posetilaca koji posećuju određene lokacije zbog onoga što su videli u filmovima i TV serijama udvostručio – u 2019. bilo je gotovo 80 miliona takvih putnika.

Tako veliki broj turista nekada zna predstavljati problem, što je bilo vidljivo na slučaju Dubrovnika. Prema rezultatima do kojih su došli istraživači zagrebačkog Ekonomskog instituta, Dubrovačko-neretvansku županiju je u razdoblju od 2012. do 2015. godine samo zbog snimanja Igre prestola u proseku svake godine posetilo 60.000 turista više. Kumulativno gledano, to je 244.415 turista više, a ti su gosti u analiziranom razdoblju potrošili ukupno 126 miliona evra.

I svi su oni želeli posetiti originalne lokacije iz imaginarnog grada iz serije. Iako je Dubrovnik na popisu spomenika svetske baštine UNESCO-a, malo ko od njih se zanima za stvarnu kulturu i istoriju Grada. Reke turista prelaze svakodnevno preko Dubrovnika koji se sve teže nosi s ovolikim brojem gostiju.

Izazovi poput preteranih gužvi, saobraćajnih zastoja, materijalnih oštećenja, dislokacije lokalnog stanovništva i nedovoljno kvalitetnih turističkih iskustava naglašavaju ključnu ulogu adekvatnog planiranja u turizmu, te upravljanja turističkim destinacijama.

Svetska turistička organizacija (UNWTO), u partnerstvu s Netflixom je na temu screen-turizma izradila Globalni izveštaj o kulturološkom afinitetu i screen-turizmu koji je u oktobru predstavljen u Madridu.

Iako ovaj izveštaj obrađuje nekoliko tema, poseban naglasak je stavljen na važnost integracije načela, smernica i alata UNWTO-a o održivom turizmu upravo u inicijative za screen-turizam kako bi sektor ostao održiv i izvodljiv.

Jeftini i lako dostupni letovi koji ljudima omogućavaju udobna i pristupačna putovanja, te razvoj distribucijskih sistema video sadržaja i usluga zabave putem interneta koji takođe postaju sve jeftiniji i dostupniji, kombinacija je koja će screen-turizam odvesti na novi nivo.

Pružaoci usluga poput Netflixa, Amazon Prime Videa, Disney Plusa, HBO Maxa svojim sadržajima kod gledaoca bude interes za strane kulture, nasleđe, jezike i lokacije.

Koliko ti sadržaji jačaju kulturne veze među državama i povezuju zajednice, toliko bi trebali i promovisati turizam kao jedan od segmenata Agende 2030 za održivi razvoj.

Osnovni cilj Izveštaja je podrška ključnim učesnicima unutar turističkog sektora u implementaciji politika koje njihove destinacije čine atraktivnima audio-vizuelnim produkcijama, kao i pomoć pri osmišljavanju usredotočenih strategija koje promovišu turizam i konzumaciju lokalne kulture.

Osim što podstiču želju za putovanjem, filmovi i TV serije imaju potencijal stvoriti vezu s publikom kroz vrednosti i kulturne karakteristike. Ta veza, ako se njome kvalitetno upravlja, može podstaći trajne pozitivne percepcije o državi ili kulturi, što sve može dovesti do neistraženih prilika, koje pak mogu doprineti održivom turizmu, većoj potražnji za kulturnim dobrima, te ponovnom pokretanju i jačanju turističkog sektora.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!