fbpx

UNWTO: Evropa je najotvorenija regija za međunarodne turiste

plan-your-trip-4516099_1280

Najnovije istraživanje UNWTO-a pokazuje kako čak 98% svih destinacija ima neka ograničenja putovanja. Tome treba dodati kako jedna od pet destinacija i dalje ima potpuno zatvorene granice, jer novi talasi virusa COVID-19 utiču na ponovno pokretanje međunarodnog turizma.

Prema UNWTO izveštaju o ograničenjima putovanja, 46 destinacija (21% svih svetskih odredišta) trenutno ima potpuno zatvorene granice za turiste. Od toga, 26 destinacija ima potpuno zatvorene granice najmanje od kraja aprila 2020. Daljih 55 (25% svih svetskih destinacija) i dalje imaju delimično zatvorene granice za međunarodni turizam, a 112 destinacija (52% svih odredišta) zahteva od međunarodnih turista da po dolasku pokažu PCR ili antigenski test.

Istraživanje takođe pokazuje kako se destinacije otvaraju vakcinisanim međunarodnim turistima: 85 destinacija (39% svih destinacija u svetu) ublažilo je ograničenja za potpuno vakcinisane međunarodne turiste, dok je 20 destinacija (9% svih svetskih destinacija) odredilo da je vakcinacija obvezno za ulazak u destinaciju u turističke svrhe. Međutim, samo četiri odredišta do sada su u potpunosti ukinula sva ograničenja vezana uz COVID-19 (Kolumbija, Kostarika, Dominikanska Republika i Meksiko).

“Ublažavanje ili ukidanje ograničenja putovanja ključno je za oporavak turizma i povratak društvenih i ekonomskih koristi koje sektor nudi. Trend destinacija koje pristupaju ograničenjima utemeljenim na dokazima, odražava evoluirajuću prirodu pandemije, takođe će pomoći vratiti poverenje u putovanja, a pritom pomoći u očuvanju sigurnosti i turista i turističkih radnika”, izjavio je glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Kao i u prethodnim izdanjima istraživanja UNWTO-ovog Izveštaja o ograničenjima putovanja, ovaj najnoviji izveštaj pokazuje regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja. Azija i Pacifik i dalje su regija s najviše ograničenja, a 65% svih destinacija je potpuno zatvoreno. Za poređenje, Evropa je najotvorenija globalna regija za međunarodne turiste (7% granica potpuno zatvoreno), zatim Afrika (9%), Amerika (10%) i Bliski istok (15%).

Izazovi koje postavlja pandemija dodatno naglašavaju važnost nacionalnih tela koja osiguravaju da se imigracijski postupci i zahtevi osiguravaju pravodobno, pouzdano i dosledno u svim informacijskim sistemima i platformama, kako bi se održalo poverenje te kako bi se dodatno olakšala međunarodna mobilnost.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!