fbpx

UNWTO donosi turizam za transformaciju Generalnoj skupštini UN

UNWTO

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija sastala se na prvoj posvećenoj sednici o turizmu i njegovom ključnoj ulozi u inkluzivnom oporavku i rastu.

Tematsku debatu na visokom nivou sazvao je predsednik Generalne skupštine, Njegova ekselencija Abdula Šahid, u saradnji sa Svetskom turističkom organizacijom(UNWTO). U sali Generalne skupštine, predstavnici vlade pridružili smo se javnim i privatnim akterima u prepoznavanju jedinstvene sposobnosti turizma da pokrene pozitivne promene.

Turizam za nadu i priliku

Kao prvi generalni sekretar UNWTO koji se obratio Generalnoj skupštini UN-a, Zurab Pololikashvili je naglasio ”Sada je vreme za izgradnju otpornih i miroljubivih društava, a turizam može pomoći da se to dogodi! Turizam je vodeći pružalac mogućnosti jer se zasniva na ljudima, gradi mostove i pomaže u stvaranju boljeg sutra za ljude svuda.”

Generalnom sekretaru Pololikashvil-u na sednici se pridružili su se predsednik Generalne skupštine i zamenik generalnog sekretara UN i predsedavajuća UNSDG Anima J. Mohammed, koja je istakla ”Svaki deo sistema Ujedinjenih nacija, uključujući UNWTO kao njenu specijalnizovanu agenciju za sektor, može iskoristiti turizam da nam pomogne da postignemo ciljeve održivog razvoja, od inkluzivnog rasta do osnaživanja polova i zaštite biodiverziteta.”

Predsednik Generalne skupština, Abdula Šahid takodje je istakao značaj turizma, posebno za mala ostrva i države u razvoju. On je rekao Suočavamo se sa ključnom šansom da ne samo ponovo pokrenemo turizam, od kojeg mnogi zavise za svoje poslove i egzistenciju, već da ga transformisešemo kako bi bio otporniji, održiviji i odgovorniji.

Rasprava o ljudima, planeti i prosperitetu

A Fireside Chat, kojim je predsedavao voditelj CNN International-a Richard Quest, održavao je izazove sa kojima se suočava oporavak turizma, baveći se kako najbolje pomiriti potencijalne kompromise izmedju potrebe za ekonomskim rastom i otvaranja radnih mesta uz unapredjenje napora za opštu održivost

Debata na visokom nivou je takodje uključivala posebnu diskusiju okruglog stola fokusirana na turizam za ljude, sa naglasom na inkluzivnost. Potom je usledio okrugli sto o ubrzavanju klimatske tranformacije turizma. Završni treći okrugli sto bio je fokusiran na ponovno jačanje investicija u turizmu.

Stavljanje turizma u Generalnoj skupština

Uoči debate, generalni sekretar UNWTO Pololikashvili sastao se sa predsednikom Generalne skupštine UN Abdula Šahid radi razgovora o ulozi turizma u širem radu Ujedinjenja nacija. Predsednik Šahid je pohvalio rad UNWTO-a na vodjenju turizma prvo kroz najveću krizu u svojoj istoriji, a sada i kroz ponovno pokretanje i oporavak sektora. Sastanak na visokom nivou takodje je postavio temelje za potencijalno uključivanje turizma kao teme godišnjih debata ili tematskih sesija u okviru Generalne skupštine UN.

Izvor: Travel Daily News

Fotografija:Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!