fbpx

UNWTO barometar: Oporavak turizma u trećem tromesečju

World map

Međunarodni turizam na severnoj polulopti, nakon slabe prve polovine 2021. godine, oporavio se tokom letnje sezone. Kako pokazuje najnoviji Svetski turistički barometar UNWTO-a, dolasci međunarodnih turista (posetioci s noćenjem) porasli su za 58% u razdoblju od jula do septembra u poređenju s istim razdobljem 2020. Međutim, ostali su 64% ispod nivoa 2019. godine.

Evropa je zabeležila najbolji relativni učinak u trećem tromesečju, s 53% međunarodnih dolazaka u odnosu na isto tromesečno razdoblje 2019. U avgustu i septembru dolasci su bili na 63% u odnosu na 2019., što je najbolji mesečni rezultati od početka pandemije.

Između jula i septembra, međunarodni dolasci turista širom sveta iznosili su -20% u odnosu na 2020., što je jasno poboljšanje u odnosu na prvih šest meseci ove godine (-54%). Ipak, ukupni dolasci i dalje su za 76% ispod nivoa pre pandemije s neujednačenim rezultatima među svetskim regijama.

U nekim podregijama – južna i mediteranska Evropa, Karibi, Severna i Srednja Amerika, dolasci su zapravo porasli iznad nivoa 2020. u prvih devet meseci 2021. Neka ostrva na Karibima i Južnoj Aziji, zajedno s nekoliko malih odredišta u južnoj i mediteranskoj Evropi ostvarila su najbolje rezultate u trećem tromesečju 2021. prema dostupnim podacima, a dolasci su bili blizu ili ponekad premašili nivo pre pandemije.

“Podaci za treće tromesečje 2021. su ohrabrujući. Međutim, dolasci su još uvek 76% ispod nivoa pre pandemije, a rezultati u različitim globalnim regijama ostaju neujednačeni”, rekao je glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili i dodao kako se mora nastaviti s naporima za jednak pristup vakcinaciji, koordinirati postupaka za putovanja i korišćenju digitalne potvrde o vakcinaciji kako bi se olakšala putovanja.

Porast potražnje podstaknut je povećanim poverenjem putnika usled brzog napretka u vakcinaciji i ublažavanju ograničenja ulaska u mnogim destinacijama. Naprimer, u Evropi je EU digitalna COVID potvrda olakšala slobodno kretanje unutar Evropske unije. Tako je nakon višemesečnog ograničenja putovanja, potražnja za putovanjima porasla. Dolasci su bili samo 8% ispod istog razdoblja 2020., ali još uvek 69% ispod 2019.

Spori i neujednačeni tempo oporavka, ali i postupno poboljšanje prihoda i rashoda

Uprkos poboljšanju uočenom u trećem tromesečju ove godine, tempo oporavka ostaje neujednačen u globalnim regijama. To je zbog različitih mera ograničenja mobilnosti, stope vakcinacije i poverenja putnika.

Dok su Evropa (-53%) i Amerika (-60%) uživale u relativnom poboljšanju tokom trećeg tromesečja 2021., dolasci u Aziju i Pacifik pali su za 95% u odnosu na 2019. jer su mnoga odredišta ostala zatvorena za putovanja koja nisu neophodna. Afrika i Bliski istok zabeležili su pad od 74%, odnosno 81% u trećem tromesečju 2021. u odnosu na 2019.

Među većim destinacijama, Hrvatska (-19%), Meksiko (-20%) i Turska (-35%) objavile su najbolje rezultate u razdoblju od jula do septembra 2021., prema trenutno dostupnim informacijama.

Podaci o prihodima od međunarodnog turizma pokazuju slično poboljšanje u trećem tromesečju 2021. Meksiko je zabeležio istu zaradu kao 2019., dok su Turska (-20%), Francuska (-27%) i Nemačka (-37%) zabeležile relativno manji pad u odnosu na početak godine.

U odlaznim putovanjima rezultati su takođe bili umereno bolji, a Francuska i Nemačka izvestile su o padu od -28% odnosno -33% u međunarodnoj turističkoj potrošnji tokom trećeg tromesečja.

Šta nam donosi budućnost?

Uprkos nedavnim poboljšanjima, neujednačene stope vakcinacije širom sveta i nove varijante COVID-19 mogli bi uticati na ionako spor i slab oporavak. Stanje u ekonomiji uzrokovano pandemijom takođe bi moglo uticati na potražnju za putovanjima, pogoršanu nedavnim skokom cena nafte i poremećajem nabavnih lanaca.

Prema poslednjim podacima UNWTO-a, očekuje se kako će međunarodni dolasci turista ostati 70% do 75% ispod nivoa iz 2019., što je sličan pad kao u 2020. Direktni bruto domaći proizvod turizma mogao bi izgubiti još 2 biliona američkih dolara, isto kao i 2020., dok se izvoz turizma procenjuje na 700-800 miliona dolara, što je znatno ispod 1,7 biliona dolara zabeleženih 2019.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!