fbpx

UNESCO u sredu proglašava rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

unesco-26856_1280

UNESCO će u sredu, 15. septembra, na sastanku u Abuji (Nigerija) proglasiti rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država, takozvanu “Europsku Amazonku”, koja time postaje najveće zaštićeno rečno područje u Europi, saznaje se u WWF Adriji.

Inicijativu za zaštitu rečnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su pre više od 20 godina ekološki aktivisti i organizacije civilnog društva.

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav službeno je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite okoline pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere, podseća WWF, svetska organizacija za zaštitu prirode koja je deo te inicijative od samoga početka.

Inače, prostrani rečni ekosistem duž reka Mure, Drave i Dunava je izuzetno značajan ekosistem u pogledu vode u Hrvatskoj. Mozaik vlažnih staništa poput poplavnih šuma, vlažnih travnjaka, sprudova, obala, mrtvih rukavaca, napuštenih korita i meandara određuje izuzetnu biološku raznolikost ovog područja u kojem je utvrđeno čak 75 tipova staništa te brojne retke i ugrožene vrste flore i faune.

Obzirom da se radi o pograničnom rečnom području, nužno je upravljanje celovitim ekosistemom s obe strane reke, stoga su Hrvatska i Mađarska donele zajedničku deklaraciju o uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere kao optimalnog oblika međunarodne zaštite. Prekogranični Rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav između Hrvatske i Mađarske proglašen je 2012. godine.

Područje jezgra predstavlja kičmu rezervata biosfere te sadrži najvrednija prirodna područja, pretežno poplavna područja reka Mure, Drave i Dunava omeđena nasipima, a koja uživaju zakonsku zaštitu kao područja Nacionalne ekološke mreže ili zaštićena područja.

Ovde prevladavaju stanišni tipovi poplavne šume vrbe i topole, srednjoevropske vlažne livade te stalne tekućice i stajačice, uz koja treba dodati izuzetno značajna staništa šljunčanih obala i sprudova, peščanih sprudova i strmih obala.

Zaštitni pojas okružuje područje jezgra te ga štiti od nepovoljnog uticaja. Obuhvata područje izvan nasipa ovih reka, te se poklapa s granicom Regionalnog parka Mura-Drava i Parka prirode Kopački rit.

Sastoji se od mozaika vlažnih staništa, šuma, livada, travnjaka, poljoprivrednih površina te manjih naselja, koji po svojoj raznolikosti korištenja takođe značajno doprinose očuvanju vrsta.

U području regionalnog parka i parka prirode su dopuštene ekonomske delatnosti koje ne narušavaju njihove bitne značaje i uloge. Osim zaštitne funkcije ovaj pojas ima i veliki potencijal za razvoj seoskog turizma i rekreacije u prirodi, te ekološke poljoprivrede i prodaje lokalnih proizvoda, što je značajni ekonomski potencijal za svih šest županija kojima se proteže rezervat biosfere: Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku.

Prelazno područje čini pojas od 5 km oko zaštitnog pojasa, a karakterišu ga urbana područja u kojem ključnu ulogu imaju veći gradovi, kao što su Čakovec, Varaždin, Koprivnica, Virovitica, Osijek i Vukovar.

U njima se nalaze brojne institucije koje pružaju značajnu podršku istraživanju, edukaciji, prezentaciji i organizaciji aktivnosti u rezervatu biosfere, poput sveučilišta, obrazovnih ustanova, muzeja, županijskih i gradskih organizacija, udruženja, turističkih agencija i brojnih drugih.

Osim organizacijske potpore ovi centri imaju i ekonomsku snagu za osiguravanjem uslova očuvanja središnjeg jezgra i zaštitnog pojasa te planiranjem održivog razvoja područja utemeljenog na razumnom korištenju prirodnih dobara.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!