fbpx

UNESCO proglasio područje Mure, Drave i Dunava rezervatom biosfere

river-977476_1920

UNESCO je juče područje Mure, Drave i Dunava proglasio prvim na svetu petodržavnim rezervatom biosfere. Najveće zaštićeno rečno područje u Evropi izvrstan je primer saradnje pet država. Rezervat biosfere proteže se Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milion hektara i 700 kilometara rečnog toka.

Podsetimo, zajednička nominacija pet država poslata je UNESCO-u u septembru 2019. godine i bio je to poslednji korak slagalice za proglašenje prvog na svetu petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Zbog jedinstvenih staništa i brojnih retkih vrsta, rezervat biosfere takođe je poznat i kao Evropska Amazonija.

Područje rezervata biosfere obiluje retkim staništima poput velikih poplavnih šuma, peščanih i šljunčanih sprudova, strmih obala, rukavaca i mrtvica. Upravo su ona dom najveće populacije orla štekavca u Evropi i gnezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica poput bregunica, male čigre i crne rode, staništa dabra i vidre, te riba kao što je kečiga.

Od Mure, Drave i Dunava zavisi oko milion ljudi, jer su njihov život oblikovale su ove tri reke. Poplavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju snabdevanje pitkom vodom, dok izuzetni rečni krajolici povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma. 

Vrednost je prepoznala i Evropska unija koja je sufinansirala projekte u vrednosti većoj od 20 miliona eura, a koji doprinose zaštiti prirode i razvoju ovog područja.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!