fbpx

UNESCO prepoznao strategiju brendiranja grada Trogira kao pozitivan primer kulturnog turizma

trogir-4166786_1280

Grad Trogir je krajem 2019. godine napravio veliki iskorak predstavivši novu branding strategiju, novi slogan i vizualni identitet, a koji je upotpunjen sa signalizacijom u gradu, promotivnim materijalima kao i novim web stranicama, kako grada tako i turističke zajednice.

Tako je Trogir postao prva destinacija na obali, ali i prvi grad u Hrvatskoj, koji je počeo s brendiranjem na ovako ozbiljnom i stručnom nivou.

Upravo kao pozitivnu praksu prepoznao je i UNESCO, koji na svojim službenim stranicama piše o projektu brendiranja Trogira u kontekstu njegove važnosti o održivom razvoju destinacije. “Nova strategija brendiranja grada temeljena na kulturnim vrednostima i učešću zajednice ima za cilj povećati atraktivnost Trogira kao destinacije kulturnog turizma” navode iz UNESCO-a.

Ovo je još jedna potvrda vrednosti i važnosti projekta započetog pre dve godine, a koji će se intenzivno razvijati u periodu od narednih pet do deset godina, koliko je prema iskustvima svetskih gradova potrebno za potpunu implementaciju, navode iz grada Trogira.

Jako smo uzbuđeni zbog činjenice da je UNESCO potvrdio naš rad podelivši našu studiju slučaja za Grad Trogir, navode iz agencije Fabular koja je radila branding strategiju te dodaju: “U srednjem veku u Trogiru su radili majstori svetske klase, poput majstora Radovana, Nikole Firentinskog, Muscardela, Andree Alessija i Duknovića, stvarajući remek-dela, ali i ostavljajući manje, detaljne tragove po starom gradu. Izazov nam je bio ujediniti gradska remek dela sa „srednjovekovnim grafitima“ i igarama, poput merelsa, u gradsku kamenu ogradu, što smo i učinili stvarajući priču koja je pozivala na otkrivanje tragova majstora u svakom kutku ovog prekrasnog grada

Kako navode iz UNESCO-a, ako se projekat u potpunosti sprovede u skladu s opisanim planovima, inicijativa bi mogla doprineti održivom razvoju i ciljevima održivog razvoja UNWTO-a (  Sustainable Development and the Sustainable Development Goals ).

I to kroz dva cilja; strategija brendiranja grada ima za cilj unapređenje održivog turizma koji otvara radna mesta i promoviše lokalnu kulturu i proizvode, te kroz zaštitu i očuvanje svetske kulturne baštine podizanjem svesti o važnosti baštine i unapređenjem održivog lokalnog razvoja.

Inače, Trogir je na UNESCO listi od 1997 godine.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

 

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!