fbpx

UNESCO je sa svoje liste već izbacio Liverpool, preti li Splitu isti scenario zbog nereda po Palati?

Split

Nova splitska vlast najavila je odlučniju borbu s neredom u gradskom jezgru. Obećano je uklanjanje ilegalnih kioska i štekata na Istočnoj obali koji dugo vremena nagrđuju taj prostor.

Istodobno, UNESCO je odlučio postrožiti svoje kriterijume. Objavljeno je kako je Liverpool uklonjen s liste svetske baštine, a da bi se slično moglo dogoditi i neolitskom Stounhendžeu zbog gradnje tunela i Veneciji ako nastave pristizati kruzeri.

U Splitu su pre nekoliko godina boravili francuski eksperti iz UNESCO-a, koji su na Peristilu našoj novinarki rekli kako Palata kakva je u sadašnjem stanju ne bi mogla dospeti na listu, ali da se zadržava budući da je već upisana na nju.

Boji li se gradska vlast da bi se i Splitu mogla dogoditi sudbina Liverpoola, ili da bi mu se moglo zapretiti kao Stuonhendžu i Veneciji? Upitali smo gradonačelnika Ivicu Puljka šta namerava preduzeti budući da Split nema zaštitnu (buffer) zonu u kojoj bi bila ograničena gradnja.

Niti je za područje u granicama UNESCO-ove zaštite, uprkos traženju iz Pariza, nadopunjena Izjava o univerzalnoj vrednosti, koja bi objasnila po čemu je to svetska baština. Ne postoji ni plan upravljanja istorisjkim jezgrom, koji takođe zahtieva UNESCO.

S druge strane, imamo nered, sve od devastiranog bedema Contarini pa do istočne obale, preteranu turistifikaciju istorisjkog jezgra, iseljavanje domicilnog stanovništva, megalomanske ideje o intenzivnoj hotelskoj i stambenoj gradnji na Istočnoj obali koja bi gabaritima agresivno “konkurirala” Palati.

– Ovih dana pokreće se javno savetovanje nabave za izradu plana upravljanja, kada će javnost imati mogućnost komentarisati s ciljem poboljšanja takmčiarske dokumentacije. Tokom izrade plana upravljanja predviđena je definicija buffer zone, temeljem svih analiza postojeće dokumentacije, konsultacija i radionica sa širom javnošću, kao i traženje hitne izrade konzervatorske podloge za zonu A i za buffer zonu. Prema našim saznanjima, Ministarstvo kulture je izradilo nacrt Izjave o univerzalnoj vrijednosti, za koju se nadam da će uskoro biti predočena javnosti – najavio je Puljak.

Pitali smo je li, što se tiče Grada, gotova priča o “Projektu Contarini”, po kojem bi, među ostalim, trebalo dopustiti saobraćaj u pešačkoj zoni istorisjkog jezgr za potrebe velikog stambeno-poslovnog objekta.

– Što se nas tiče, ta ja priča gotova i nećemo dopustiti saonbraćaj u pešačkoj zoni – kategoričan je Ivica Puljak.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!