fbpx

Unapređenje kulturnih ruta kroz partnerstvo Veća Evrope i UNWTO-a

map-4152197_1920

Prepoznavanje dodane vrednosti koju kulturne rute nude za održivi razvoj turizma, kao i očuvanje kulturne baštine i međukulturni dijalog ciljevi su zajedničke akcije Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Veća Evrope.

Zajedno će se raditi na razvoju mogućnosti koje turizam nudi lokalnim zajednicama i na poboljšanju turističkog iskustva duž kulturnih ruta evropske regije.

Saradnja će takođe dodatno naglasiti potencijal ruta za unapređenje društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja, od koristi i Evropi i njenim partnerskim zemljama jačanjem kulturnih i istorijskih veza.

Dve organizacije najpre će sarađivati ​​u sferi kreativnog turizma, kako bi predstavile dobre prakse u skladu s Međunarodnom godinom kreativne ekonomije 2021., te dalje promovisale destinacije obuhvaćene Proširenim delimičnim sporazumom o kulturnim rutama Veća Europe .

“Duž kulturnih ruta turizam ima moć podržati radna mesta i stvoriti druge razvojne prilike za zajednice. To je takođe prilika za zaštitu i unapređenje kulturne baštine te za podsticanje kreativnosti”, rekao je glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

“Program Kulturne rute, osim što je učinkovit alat za podsticanje međukulturalnog dijaloga i transnacionalne saradnje, igra važnu ulogu u unapređenju bogate evropske kulturne baštine”, dodala je glavna sekretarka Veća Evrope Marija Pejčinović Burić.

Program Kulturne rute Veća Evrope pokrenut je 1987. godine s ciljem predstavljanja zajedničke kulturne baštine, boljeg razumevanja evropskog kulturnog identiteta te oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora.

Program je do sada iznedrio više od 40 međunarodnih ruta i podstiče održivi razvoj, obrazovanje, kulturnu razmenu, čuva prirodnu i kulturnu baštinu, te obogaćuje turističku ponudu i produžuje turističku sezonu.

Gotovo 90% ruta prolazi ruralnim područjima, čime program oživljava zanimanje za manje poznate destinacije i u njima podstiče lokalni i regionalni kulturni, društveni i ekonomski razvoj.

UNWTO i Veće Evrope iskoristiće svoju individualnu stručnost i tehničke sposobnosti za dalji razvoj kulturnih ruta, kroz istraživanje, obuku i kreiranje politika. Posebna pozornost će se posvetiti mapiranju kulturnih ruta i podsticanju veće dostupnosti za osobe s invaliditetom i specifičnih zahteva za pristup.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!