fbpx

Ulcinj najveća razvojna šansa turizma Crne Gore

Ulcinj

Ulcinj je najveća razvojna šansa Crne Gore za 2030. godinu, želimo da ovaj grad postane veliki regionalni centar turizma, poručili su potpredsednik Vlade Dritan Abazović i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović tokom posete ovom gradu.

Abazović je naveo da je ovogodišnja turistička sezona premašila sva očekivanja i da je očigledno da su hotelijeri, ugostitelji i zakupci kupališta u Ulcinju prezadovoljni postignutim.

– Ambicije Vlade za Ulcinj su velike, nastojimo da se gosti u ovom gradu nastave osećati sigurno, komotno i bezbjedno – rekao je Abazović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović istakao je da u julu mesecu, po podacima Uprave policije, oko 740.000 stranaca ušlo u Crnu Goru, što je na nivou 2019. godine, dok je za prvih 15 dana avgusta u Crnu Goru ušlo 380.000 stranaca, a to je za 5% više od 2019.

– Kada smo u martu izašli sa procenama kakva će biti ova godina, čini mi se da je malo ljudi verovalo da će naše prognoze koje su tada smatrane optimističnim, biti premašene. Sve ovo rezultat je ispravnih i pravovremenih odluka Vlade Crne Gore, što nam daje za pravo da sa velikim zadovoljstvom kažemo da se turizam u Crnoj Gori oporavio i da je oporavkom turizma došlo i do oporavka celokupne ekonomske aktivnosti – kazao je ministar.

On je dodao da ćemo, kada krajem septembra podvučemo crtu, dobiti jedan dobar temelj da za narednu godinu razmišljamo o kapitalnim i infrastrukturnim projektima, kako bi na taj način što adekvatnije i bolje ušlo i u narednu godinu, i u svaku sledeću kada je u pitanju turizam u Crnoj Gori.

Milatović je ocenio da je ova godina pokazala određene strukturne probleme i sve nedostatke koji su moraju što hitnije i brže rešavati.

– Jedino zajedničkim radom i naporima, sa zajedničkom vizijom da živimo bolje, da ostajemo u našoj državi i ne odlazimo već da stvorimo društvo koje nagrađuje rad, trud i obrazovanje. Jedini ključ održivog ekonomskog razvoja je da napravimo dobar poslovni ambijent bez korupcije i reketiranja, gde je država servis građana i privrede, i gde će svi građani samosvesno i samovoljno plaćati poreze, znajući da tim plaćanjem dobijaju puteve, škole, bolnice, infrastrukturu – naglasio je Milatović.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani naglasio je da se pre sezone dogovorio sa zakupcima plaža da budu uredni i plaćaju dažbine, a da će Inspekcija više preventivna nego represivna.

– Preventivnim delovanjem, ali i represivnim na račun onih koji su nelegalno obavljali poslove sačuvali smo lojalnu konkurenciju. Doživljavam kao ličnu satisfakciju da smo u Ulcinju imali najmanje izrečenih kazni, a da je istovremeno uplaćeno najviše poreza i dažbina. Inspekcija i privredni delatnici treba da budu partneri, a ne protivnici – rekao je.

Predsednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanjem morskim dobrom Crne Gore Blažo Rađenović istakao je da su neargumentovani natpisi koji se u poslednje vreme pojavljuju u medijima, naročito kada se radi o Opštini Ulcinj i odgovornosti Javnog preduzeća.

– Naime Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je Planom korišćenja sredstava za 2021. godinu opredelilo sredstva u iznosu od 1,3 mil EUR za niz projekata i sanacija na pomenutoj teritoriji, čime jasno pokazujemo spremnost i volju da unapredimo kvalitet na nalepšem delu naše obale. Važno je istaći da JP Morsko dobro ima zaključen ugovor sa JP Komunalne delatnosti Opštine Ulcinj, u iznosu od 242.000 EUR, što je udvostručen iznos u odnosu na prethodni period, što jasno govori da pojedine nesmotrene izjave pojedinaca su usmerene na pogrešnu adresu – poručio je.

Kako je istakao, jedan od budućih projekata za koji smatraju da je od izuzene važnosti za Ulcinj, a koji predstavlja respektabilan ekonomsko-turistički potencijal, jeste razvoj nautičkog turizma.

– Nadamo se da ćemo uz smernice Državne studije lokacije i sardanjom sa lokalnom samoupravom, odrediti adekvatnu lokaciju za ovaj vid turizma, uzimajući u obzir prirodni potencijal ovog dela naše obale. Novo rukovodstvo Javnog preduzeća za upravljanjem morskim dobrom Crne Gore će težiti ka decentralizaciji, jer jedino u saradnji sa lokalnim stanovništvom možemo promeniti loš imidž koji je godinama važio kada je JPMD u pitanju – zaključio je Rađenović.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!