fbpx

Ulcinj kao antistres destinacija – Otkrivena nova nalazišta sumporne vode, predlaže se otvaranje tri zdravstvena centra

beach-5691606_1920

Nedavno otkrivanje novih nalazišta sumporne vode u centru Ulcinja ponovo je pokrenulo priču o nužnosti da taj grad bude destinacija zdravstvenog turizma. Dugogodišnji direktor Doma zdravlja u Ulcinju, prim. dr Gani Karamanaga, kazao je, da u Ulcinju treba otvoriti tri zdravstvena centra: jedan na Velikoj plaži, drugi u Borovoj šumi i treći u Valdanosu.

– Za sve to već postoji dokumentacija, tvrdi Karamanaga, koji je napisao knjigu o lečenju prirodnim faktorima u Ulcinju.

Stručnjaci se slažu da bi u realizaciju priče o zdravstveno-rekreativnom turizmu u Ulcinju najlakše bilo krenuti kroz realizaciju projekta lečenja ginekoloških bolesti. Jer, Ženska plaža, u središtu prekrasne Borove šume, sinonim je za to u širim razmerama. Zbog lekovitih izvora sumporne vode, koja leči sterilitet, od pogleda zaklonjena zelenilom i rastinjem gde se žene mogu kupati bez odeće, ona je postala omiljeno mesto za kupanje i sunčanje za žene iz svih krajeva sveta.

Prema rečima dr Karamanage, Velika plaža je idealno mesto za izgradnju centra za rehabilitaciju i lečenje peloidom (lekovitim blatom, kojeg ima u ogromnim količinama na Solani) i peskom.

On bi bio otvorenog tipa, jer se terapija tim materijalima može sprovoditi tokom cele kalendarske godine, navodi on, ističući da je u pogledu radioaktivnosti utvrđeno da ulcinjski pesak sadrži radijuma, urana i torijuma u malim količinama, pa se može reći da je blago radioaktivan, što sve ukupno čini da je vrlo pogodan, naročito kod oboljenja organa za kretanje i kičme, reumatizma, diskopatija, išijalgija, kao i stanja nakon povreda tih organa.

Interesantno je posmatrati kako se bolesnici umotavaju i ukopavaju u vrućem, suvom pesku i tu leže često i po nekoliko sati. Ima nebrojeno mnogo neverovatnih primjra gdje je lekovito svojstvo ulcinjskog peska pokazalo svu svoju čudotvornost.

– Dakle, prirodni faktori Ulcinja se mogu vrlo korisno upotrebiti u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji mnogih oboljenja i stanja. Negde oni u potpunosti mogu zameniti lekove, a negde se uz njih postižu bolji i dugotrajniji rezultati. Ovi prirodni činioci, kojih retko gde ovoliko ima na jednom mestu, nisu korisni samo za obolele nego i za zdrave, u zdravstvenom turizmu, ali koji su iscrpljeni životom i radom, gde bi im njihova primena uz odmor i rekreaciju, kao i određen stepen medicinskog tretmana vratila vitalne funkcije. U današnjem svetu možda bi naš grad mogli reklamirati pod sloganom: Ulcinj – antistres destinacija. Baš lepo i tačno zvuči – kaže dr Karamanaga.

Banjsko i klimatsko lečilište

Pre više od osam decenija, 1922. godine, Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca proglasila je Ulcinj “banjskim i klimatskim lečilištem” ozvaničavajući ono što je ranije prepoznato u akademskim krugovima i naučnoj zajednici. Tako je, na primer, naučnik svetskog glasa, Mihajlo Pupin, tražio 1910. godine od kralja Nikole I Petrovića dozvolu za otvaranje sanatorijuma u Ulcinju, dok je učeni Rus, Pavle Apolonovič Rovinski, pisao da se tokom čestih boravaka u tom gradu lično uverio u blagotvornosti ulcinjskog prostora za ljudski organizam, prenosi “UL- info”.

Prvu studiju o ovoj temi objavio je 1932. godine poznati naučnik, dr Jovan Kujačić, a tri decenije kasnije predsednik Evropske lige za reumatizam dr Lemoks je ustvrdio da “Ulcinj u terapeutskom smislu ima veliku budućnost”.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!