fbpx

Ukrajina pobednik Evrovizije 2022, Konstrakta peta  

6CF9676D-8D63-4321-8D09-9128F13C741A

Danas iza ponoći završena je Evrovizija 2022 u Torinu, a ubedljiv pobednik bila je Ukrajina.

Iako mu žiri nije bio naklonjen, Kaluš orkestar završio je takmičenje sa 631 poenom, od čega je 439 dobio od publike.
Naša predstavnica Konstrakta završila je takmičenje na 5. mestu, preneo je B92.

Žiri zemalja Evrope nije bio blagonaklon prema našoj Konstrakti, što ju je koštalo plasmana.

Konstrakta je dvanaest poena dobila samo od Crne Gore i Hrvatske, a od Severne Makedonije 10.

Glasovima publike osvojila je 225 poena, a izostali su glasovi samo od gledalaca iz pet zemalja – Danske, Estonije, Litvanije, Moldavije i Ukrajine.
– Bilo je uzbudlivo. Sa žirijem je bilo tanko, pa sam tu znala da ovo ne prolazi ovde. Ali prepoznati smo u publici, i to mi je draže – oglasila se Konstrakta nakon završetka takmičenja. 
Ona se jutros vratila u Beograd i sa osmehom na licu pozdravila sve prisutne koji su joj aplaudirali zbog uspeha koji je donela našoj zemlji. Na aerodromu je sačekao veliki broj ljudi, ali i torta i vino.

Međutim, nakon završenog spektakla pojavila se jedna kontroverza – partner Evropske radiodifuzne unije (EBU) koji vrši monitoring nad glasanjem tokom Evrovizije, saopštilo je da se u rezultatima šest zemalja identifikovani “određeni neregularni obrasci glasanja”, prenosi B92.

U saopštenju ne navodi eksplicitno koji su to “neregularni obrasci glasanja”, a mediji spekulišu da to ne može ni na šta drugo da se odnosi nego na šablonsko glasanje susednih zemalja, ili evropskih “blokova” – poput skandinavskih zemalja, tradicionalnih 12 poena koje Grčka i Kipar razmene svake Evrovizije, ali i poena koje zemlje bivše Jugoslavije dodeljuju jedna drugoj. 

– Da bi se uskladio sa Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim glasanjem) – glasi saopštenje.

Ovaj proces je priznao Nezavisni monitor glasanja, navodi se.

– EBU izuzetno ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi verovatno uticati na rezultate i/ili ishod glasanja – zaključuje se saopštenje organizatora Evrovizije.

Izvor:eKapija.com

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!