fbpx

Ukinuta zabrana prodaje apartmana u kondo hotelima

steven-ungermann-aRT5UCf2MYY-unsplash

Odlučujući po inicijativi podgoričkog advokata Marka Markovića, Ustavni sud je ukinuo dio člana 97. Zakona o turizmu i ugostiteljstvu (ZTU) kojim je vlasnicima rezidencijalnih jedinica u kondo hotelima, u slučaju gubitka kategorije četiri i pet zvezdica ili dozvole za rad, zabranjena njihova prodaja i korišćenje. Ova odredba prestaće da važi nakon objave u Službenom listu.

Marković je u inicijativi ocenio da je zakonodavac time ograničio mirno uživanje prava svojine, koje, kako propisuje Ustav, ne može biti ograničeno niti ga iko može biti lišen bez utvrđenog javnog interesa uz pravičnu naknadu.

ZTU previđa da kondo hoteli budu u funkciji cele godine, a apartmani najmanje deset meseci, za koje vreme vlasnici dobijaju procenat ne manji od deset odsto od zakupa, dok su im preostala dva meseca na raspolaganju.

Ustavni sud je bio stava da zakonodavac jeste prekoračio ovlašćenja, jer se država može umešati u pravo svojine ako postoji javni interes za to, što u ovom slučaju nije utvrđeno. Ocenjeno je da je na taj način vlasnicima nametnut preteran teret koji su faktički lišeni prava raspolaganja i korišćenja na jedinicama čiji su vlasnici.

U izjašnjenju bivše vlade na ovu inicijativu navedeno je da je kondo model uveden kako bi se stambena izgradnja stavila u funkciju turizma tokom cele godine, te da bi se minimizirala mogućnost stvaranja “gradova duhova”. Ukazali su da se na ovaj način obezbeđuje dugoročno poslovanje hotela, a ne iskorišćavanje za kratkoročno sticanje profita.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!