fbpx

Ujedinjeni Arapski Emirati su zadržali najviši rang za privlačenje stranih direktnih investicija (FDI) u turizam

dubai-339781_960_720

Dubai je u 2021. primio ukupno 7,28 miliona međunarodnih posetilaca koji su preko noći zabeležili rast od 32% u odnosu na prethodnu godinu, što naglašava napore grada da postane najposećenija destinacija na svetu.

Sektor turizma u Dubaiju je privukao 83,5 milijardi AED (Ujedinjeni Arapski Emirati dirham), odnosno 22,8 milijardi američkih dolara, kapitala FDI u 205 projekata tokom 2017-21, stvarajući 30.082 nova radna mesta.

Komentarišući priznanje, šeik Hamdan bin Mohamed bin Rašid Al Maktum, prestolonaslednik Dubaija i predsednik Izvršnog veća Dubaija, rekao je: „Sve je to bilo zbog izuzetnog vođstva i vizionarske politike njegove svetosti šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, potpredsednika, premijera i vladara Dubaija.

„Čak i tokom godine izazovne za sektor na globalnom nivou, infrastruktura Dubaija, pogodna za poslovanje i fleksibilno regulatorno okruženje, išli su u korak sa potrebama globalnih investitora i držali ga na čelu svetskih destinacija za FDI.”

Helal Saed Almari, generalni direktor, DET, rekao je da je snažno interesovanje investitora za turistički sektor Dubaija upotpunilo neto dobit Emirata kao investicione destinacije u 2021.

Prema podacima FDI tržišta The Financial Times-a, Dubai je rangiran na prvom mestu po kapitalu FDI, projektima i otvaranju novih radnih mesta u sektoru turizma u 2021. sa 6,4 milijarde AED (1,7 milijardi USD) za 30 FDI projekata tokom godine.

Gradske rang-liste „FDi tržišta“ zasnovane su na investicionim destinacijama koje privlače 10 ili više greenfield FDI projekata u godini.

U Dubaiju su nove investicije i projekti generisali 5.545 novih radnih mesta tokom godine, prema izveštaju Dubai FDI Monitor, koji je objavila Dubai Investment Development Agenci (Dubai FDI), agencija Odeljenja za privredu i turizam Dubaija (DET).

Vrednost ukupnog kapitala FDI koji se uliva u sve sektore u Dubaiju premašila je 26 milijardi AED od 618 najavljenih FDI projekata u 2021. godini, sa stopom rasta od 6% u odnosu na 2020. godinu.

Glavni izvršni direktor za FDI, Dubai Fahad Al Gergavi, dodao je: „Najbolji rang Dubaija u pogledu radnih mesta stvorenih stranim direktnim investicijama u turizam dokazuje da će uzorno okruženje za ulaganja koje je razvio grad nastaviti da privlači, zadržava i raste finansijski, kao i ljudski kapital. “

Izvor:CONNECTING TRAVEL

Fotografija:Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!