fbpx

Ugostitelji u Dalmaciji pridružuju se akciji “5 do 12”

Nakon ugostitelja Istre i Kvarnera, akciji “5 do 12” pridružuju se i ugostitelji u i Splitu.

Naime, prošli mjesec Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre ( UUKI ) , uz podršku Nacionalne udruge Ugostitelja i Udruge Glas poduzetnika, organizirali su mirnu prosvjedu akciju „5 do 12” kojom su simbolički ukazali kako im je doista 5 do 12, te poručiti odgovornim institucijama ove države kako bez novih koraka ka spasu poslovanja gospodarstvenici, a posebice ugostitelji, neće moći sačuvati radna mjesta.

/ / / VIŠE OD 600 UGOSTITELJA DANAS JE ZATVORILO LOKALE NA 60 MINUTA U ZNAKU PODRŠKE AKCIJI „5 DO 12

Sada su se akciji pridružili i ugostitelji iz Splita, okupljeni kroz Udrugu ugostitelja Split. Kroz akciju”ZATVARAMO DANAS KAKO BI OSTALI OTVORENI SUTRA!” ugostitelji u Splitu će 24.rujna 2020. od 11:56 do 12:56, zatvoriti svoje objekte na sat vremena, u znak tihog prosvjeda zbog iznimno loše gospodarske situacije.

Danas djelujemo kako bi sutra sačuvali primanja za 60.000 ljudi, naglašavaju iz Udruge ugostitelja Split te dodaju kako ne traže besplatan novac, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i trajno realne poreze, kako bi mogli konsolidirali poslovanja i zadržali najvažniji resurs – ljude!

“Globalna pandemija koronavirusa uzrokovala je kolektivni svjetski lockdown, koji za posljedicu ima najveći zabilježeni pad gospodarske djelatnosti u povijesti čovječanstva. Hrvatska, kao sastavni dio kugle zemaljske, nije ostala imuna na ovaj globalni fenomen. Gospodarska djelatnost u Republici Hrvatskoj bila je manja čak i od one za vrijeme Domovinskog rata.Zahvaljujući sluhu vladajućih, spriječen je momentalni kolaps hrvatske ekonomije i otkazi od gotovo 700.000 ljudi. Donesene mjere sačuvale su brojna radna mjesta do početka turističke sezon, čime je kupljeno malo vremena, ali pravog rješenja nema. Mjere za očuvanje radnih mjesta spasile su naše djelatnike od odlaska na Zavod. Međutim, nisu spasile gospodarstvenike, a među njima i one koji podnijeli najteži udarac od svih – povremeni putnički prijevoz, event industriju, beauty industriju, turističke vodiče, agencije i ugostitelje. Nastojeći održati nivo ugostiteljske ponude na koju su naši gosti navikli dolazeći k nama, iscrpili smo svoje resurse. Najavljena povoljna kreditiranja koja je država trebala osigurati gospodarstvenicima ostala su kule u zraku. Pristup bilo kakvoj kreditnoj liniji je blokiran te neminovno vodi kolapsu sektora čiji smo faktori.” navode u svojem priopćenju iz Udruge ugostitelja Split.

Prema anketi koju je provela Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, čak 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima uslijed pada poslovanja. Kako bi se očuvala brojna radna mjesta i omogućilo daljnje poslovanje i egzistencija ovog, ali i povezanih sektora, ugostitelji od odgovornih tijela traže obustave naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!