fbpx

Udruženje turističkih vodiča: Suma kojom je država podržala rad turističkih vodiča i pratilaca “ponižavajuća”

3AB39415-8E36-4228-9736-CDA2D64EC433

Predsednuca Udruženja turističkih vodiča u Srbiji Bojana Banković rekla je da je subvencija koju im je država dodelila zbog nemogućnosti rada tokom pandemije korona virusa od 30.900 dinara dva puta manja od pomoći koju su dobile njihove kolege u Makedoniji. 

– Kada se 30.900 dinara podeli na 12 meseci mesečno smo dobili po 2.500 dinara – rekla je Banković, povodom odluke Vlade Srbije da turističkim vodičima i pratiocima dodeli subvenciju od 30.900 dinara.

Dodala je da su pomoć od države dobili turistički vodiči u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

Vlada Srbije je prvi put pomogla tu struku od kada je u martu prošle godine počela pandemija iako je više puta najavljivano da će u okviru turističkog sektora i oni dobiti pomoć, koja je bila predviđena samo za stalno zaposlene radnike za razliku od vodiča koji zbog prirode posla uglavnom rade na određeno vreme. 

Uredba o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu turističkim vodičima i pratiocima predviđa bespovratnu pomoć u visini od 30.900 dinara licenciranim turističkim vodičima i pratiocima, koji do sada nisu bili obuhvaćeni državnim paketima pomoći. 
Član Udruženja turističkih vodiča Milica Lenasi rekla je da je suma kojom je država podržala rad turističkih vodiča i pratilaca “ponižavajuća”. 

Ona je rekla da su pomoć u iznosu tri minimalne mesečne zarade i još dva puta sa po 60% zagarantovane zarade prošle godine dobili vajari, slikari, pa čak i pevači, kao i oni koji ne žive u Srbiji.

– U Srbiji nema više od 600 turističkih vodiča sa licencom, a do tog broja smo došli prikupljanjem podataka preko turističkih agencija jer od Ministarstva trgovine nismo mogli da dobijemo precizan podatak pošto su nam rekli da nas ima 400-500 – rekla je Lenasi.

Dodala je da su turistički vodiči po sili zakona morali da obnove licence, izdate krajem 1980-ih godina na neodređeno vreme i da verovatno nema više od 300 koji rade na ugovor, u zavisnosti od potreba turističkih agencija za određenim stranim jezikom, i kojima država treba da pomogne. 

– I da nam je Vlada dala po 100.000 dinara koliko je dala prošle godine zaposlenima i umetnicima, to bi bio ‘smešan’ novac za uspešnu državu – rekla je Lenasi. 

Istakla je da “ako je ta prva pomoć način da vodiči postanu ‘vidljivi’ državi kako bi se spasla struka, da je i to, ipak pomak”.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!