fbpx

Udruženje turističkih agencija i turističkih radnika Srbije: Kredit za likvidnost čekamo 20 meseci

Travel Agency

Turističke agencije u Srbiji, njih 132, zbog problema u poslovanju zbog pandemije, podnele su zahtev za kredit za likvidnost u aprilu prošle godine Fondu za razvoj, a krediti su odobreni tek posle 20 meseci čekanja, rekao je danas predsednik Upravnog odbora Udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Srbije Inicijativa TAS Dragan Subotić.

On je za Betu rekao da su predstavnici tih agencija ovih dana potpisali ugovore sa Fondom za razvoj, a da će na isplatu novca čekati još šest meseci.

Od kada je, zbog poteškoća u poslovanju zbog pandemije kovid-19, doneta uredba o pomoći turističkim agencijama kreditima za likvidnost u aprilu 2020. godine, taj zajam tokom prošle godine, u predviđenom zakonskom roku, od ukupno 263 agencije kredit je dobilo 83 od 95 obrađenih zahteva agencija jer je 12 odbijeno.

– Zahtevi za kredit preostalih 132 agencije, od 168 jer je u međuvremenu dok su čekali kredit tridesetak bankrotiralo, nisu obrađeni do septembra ove godine, ali je neizvesno kada ćemo dobiti novac iako smo ovih dana potpisivali ugovore – rekao je Subotić.

Dodao je da se u ugovorima, koje su potpisale 132 agencije, navodi da će novac biti isplaćen u roku od šest meseci, a uredba je predviđala da krediti za likvidnost bude odobren do kraja decembra 2020. godine.

Subotić je rekao da je 83 agencije dobilo ukupno 375 miliona dinara zajama i da su dve agencije od te sume dobile čak 75 miliona.

On je rekao da su neki vlasnici agencija, koji su imali po dve registrovane agencije, dobijali zajam za obe, ali da “zato ostali nisu još dobili ništa”.

Fond za razvoj Srbije, prema njegovim rečima, kredit turističkim agencijama isplaćuje po osnovu zajma Evropske investicione banke (EIB) koja je ove godine kreditirala Fond za razvoj sa 200 miliona evra, ali je taj novac, izgleda otišao za druge potrebe.

– Posle isplate kredita za 95 agencija obrada zahteva za kredit ostalih agencija je potpuno stala, pa smo se žalili EIB nakon čega je ta banka zatražila izveštaj od Fonda za razvoj o trošenju novca. Tek tada su obrađeni ostali zahtevi i pozvani smo da ovih dana potpišemo ugovor, ali će se na isplatu novca, kako su nam rekli u Fondu, čekati dok EIB isplati sledeću tranšu kredita, a u ugovorima i piše da je rok za isplatu šest meseci – rekao je Subotić.

Vlasnica turističke agencije Travelino Gordana Prodić rekla je da je tražila kredit za likvidnost od pet miliona dinara jer se teško posluje i često se menjaju uslovi ulaska u zemlje.

– Ostao nam je zarobljen novac za turističke aranžmane u Češkoj, Italiji, Nemačkoj. Osim zamenskih vaučera koji se realizuju, novih zahteva za putovanjima je malo – rekla je Prodić, koja je predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS).

Dodala je i da su uslovi ulaska turista u zemlje različiti i komplikovani.

– Na primer za Češku potrebno je imati tri vakcine, za Rumuniju se traži test i pored vakcine, a u Austriju može da se uđe ako je putnik vakcinisan kineskom Sinofarm vakcinom, ali ne može da se uđe u restoran – rekla je Prodić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!