fbpx

U Zelenici planirano sidrište za kruzere – Moguće i uvođenje trajekta ka Luštici

fernando-jorge-Q2B08QyXKC4-unsplash

Obnavljanje sidrišta u Luci Zelenika treba očekivati ove godine, kazao je Zoran Radunović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, gostujući u emisiji U četiri oka RTHN. Kako je pojasnio, slijedi sastanak predstavnika Opštine Herceg Novi, vlasnika kompanije Mješovito i JP Morsko dobro, zajedno sa Ministarstvom kapitalnih investicija, na kojem će detaljnije razgovarati o mogućnostima da kruzeri budu usidreni u novskom dijelu zaliva.

Sidrište u zeleničkoj luci biće prelazno rješenje dok se ne nađe najbolje i trajno, objašnjava Radunović.

– Dali smo zadatak našoj Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama da napravi studiju da li je to moguće, da ova luka dobije sidrište za kruzere, a da plovni putevi ne budu ugroženi. Slijede detaljniji razgovori Opštine Herceg Novi, vlasnika kompanije Mješovito i JP Morsko dobro. Postoji veliko interesovanje agencija za to da kruzeri budu usidreni u Zelenici – kazao je Radunović.

Iz RTHN navode da je Morsko dobro dalo saglasnost da se, u slučaju dozvole sidrenja kruzera u Zelenici, putnici prevoze manjim brodovima do Gradske luke Škver, odakle bi išli u razgledanje grada i dalje izlete.

Zelenika je, kako je rekao, luka od lokalnog značaja, ali je i međunarodna što joj daje za pravo da bude i granični prelaz, ali i carinski terminal.

– Više je projekata za ovu luku, vidjećemo koji je najbolji. Tu postoje neriješeni imovinsko pravni odnosi vlasnika Mješovito i JP Morsko dobro, pod čijom je ingerencijom jer je luka od lokalnog značaja – naveo je.

Kako je pojasnio, izmjennjen je Zakon o sigurnosti plovidbe, radi se Zakon o lukama koji treba da uđe u skupštinsku proceduru, a koji će malo drugačije definisati luke od nacionalnog značaja i državne luke.

– U tom dijelu, kada država preuzme upravljanje, imaćemo bolju sinergiju, teško da će biti moguće da se dodijeli koncesija. Država će biti ta koja će upravljati lukama, kazao je Radunović.

Istakao je da Luka Kotor očekuje oko 300 uplovljavanja ove godine, a da je pred njima zadatak da uvaže primjedbe obalske straže i podignu bezbjednost na viši nivo ali i budu još oprezniji kako bi sačuvali luku Kotor.

Kada je riječ o premošćavanju Boke, Radunović je kazao da je ono veoma problematično, te da država mora naći način ili da je premosti ili napravi zaobilaznicu.

– Za most na Verigama, kao jedno rješenje, studija nije dala opravdanost. Podzemni tunel ka Luštici je skup projekat, na granici dvije seizmičke ploče, sadrži mnogo elemenata za koje nisam siguran da imamo finansijske mogućnosti. Ali, tu imamo mogućnost za novu trajektnu liniju što bi obogatilo ponudu – naveo je.

Dodao je da će pokušati, a o tome su već i razgovarali sa predstavnicima bokeških opština, da uvedu pomorski linijski prevoz kako bi rasteretili drumski saobraćaj u Boki.

– U pregovorima smo sa renomiranom kompanijom koja je već odradila ispitivanje tržišta, od kojih smo dobili mnogo podataka. Mišljenja sam da sve trebamo da uradimo da valorizujemo ljepote Boke a da građanima olakšamo život – zaključio je Radunović.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!