fbpx

U Zadru otvorena prva “Dolina za digitalne nomade”

3A441E7B-4C9E-4631-97AD-1A57BB8048E5

U sklopu inovativnog projekta kompanije grabAhome – prve hrvatske platforme za srednjoročno iznajmljivanje smeštaja, osmišljene u saradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra, Upravnom kancelarijom za EU fondove Grada Zadra i kompanijama Inovativni Zadar, te Falkensteiner H&R, u turističkom naselju Falkensteiner Resort Borik na zadarskom predelu Puntamika otvorena je prva “Dolina za digitalne nomade”.

U objektima Falkensteiner Premium Camping Zadar i Falkensteiner Club Funimation Borik će se digitalnim nomadima iz celog sveta nuditi smeštaj, co-working prostori i razne druge pogodnosti lokalnih partnera.

Sve će to objedinjavati koordinator ili tzv. vođa zajednice – osoba koja organizuje aktivnosti i sadržaje vezane za nomade smeštene u ovom turističkom naselju, ali i šire u gradu Zadru.

Mnogi digitalni nomadi će hteti odsesti u privatnom smeštaju, što čini izvrsnu priliku za iznajmljivače u Zadru. Radi se o grupi koja uglavnom boravi na jednom mestu u periodima od dve nedelje do nekoliko meseci i često izvan letnje sezone.

Svi zainteresovani iznajmljivači koji žele ponuditi svoje smeštajne kapacitete digitalnim nomadima na tzv. srednji rok i tako ih popuniti već ove zime, mogu se registrovati na online platformi grabAhome.

Fenomen digitalnih nomada je relativno nov, a tokom pandemije covidom-19 dodatno je dobio na brojnosti. Dolaze sa svih strana sveta, uživaju potpunu slobodu kretanja i praktikuju rad od kuće, iz kafića, sa dalekog ostrva ili bilo kog mesta koje im se sviđa, a najvažniji uslov kod odabira lokacije jeste brza i kvalitetna internet veza, gostoljubivost, te u novije, pandemijsko vreme, aspekt sigurnosti.

Oni su uglavnom visokokvalifikovani stranci, najčešće IT stručnjaci ili u širem smislu povezani s kreativnim industrijama, te u sve većem broju otkrivaju Hrvatsku kao jedinstven komadić raja na Zemlji.

Kako bi privukla ovu populaciju, Republika Hrvatska je kao druga zemlja u Evropskoj zajednici izmenila Zakone o strancima i poreze na dohodak, promenila Pravilnike o penzionom i zdravstvenom osiguranju, te tako omogućila dolazak digitalnih radnika i izvan EU.

Za vize se mogu prijaviti digitalni radnici izvan Evropske zajednice, što im omogućava da ostanu godinu dana i pritom ne plaćaju porez na dohodak. U prijavi moraju dokazati kako rade na daljinu, imaju smeštaj i zdravstveno osiguranje te da zarađuju najmanje 2,2 hiljade evra mesečno. I naravno, da ne pružaju usluge kompanijama iz Hrvatske.

S promotivne strane, Hrvatska turistička zajednica je otvorila novu web stranicu za digitalne nomade Croatia, Your New Office, a pokrenuta je i istoimena promotivna kampanja s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne i dobro pripremljene destinacije za ovaj vid ponude.

Ne suviše veliki, ali ni premali grad, a sad još dodatno i s posebno uređenom zajednicom, Zadar je idealan za njihove potrebe jer je okruženje osoba sa sličnim interesima i načinom života jedan od najbitnijih kriterijuma kod odabira novog mesta za privremeni dom digitalnih nomada.

Upravo ovaj projekt predstavlja prvu službenu zajednicu u Hrvatskoj koja će doprineti prepoznatljivosti Zadra kao idealnog odredišta za ovu poželjnu demografsku skupinu.

U samo dve nedelje od najave projekta početkom oktobra 2021. godine već se 250 digitalnih nomada prijavilo za dolazak u Zadar, a nekoliko njih je i stiglo u grad prošle nedelje.

Najviše prijava dolazi iz SAD-a, Velike Britanije, Irske, Nemačke te još trideset država iz svih delova sveta.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!