fbpx

U Tursku uskoro samo sa ličnom kartom?

istanbul-2912249_1920

Ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoj koji je posetio Beograd, uputio je predlog da da građani Srbije putuju u Tursku i obratno, turski građani u našu zemlju, samo sa ličnom kartom. Prema rečima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, predlog je prihvaćen.

Ona je rekla da će se sada sa nadležnim institucijama, pre svega Ministarstvom spoljnih poslova, ali i Ministarstvom unutrašnjih poslova, raditi na realizaciji ove ideje.

Kako je prenela, na sastanku je zaključeno da postoje velike mogućnosti za unapređenje turističke saradnje Srbije i Turske, kao i bilateralnih odnosa, koji su veoma dobri.

Ministarka je navela podatak da je u prvih pet meseci ove godine broj turskih turista u Srbiji porastao za čak 49% u odnosu na prošlu godinu, istakavši da su oni sada na prvom mestu, kada je reč o dolasku stranih turista u našu zemlju.
– Zanimljivo je da oni sve duže borave u našoj zemlji. Nekada je prosek boravka turskih turista u Srbiji bio dva, dva i po dana, a danas je to u proseku šest dana – navela je Matić i dodala da su ti podaci veoma ohrabrujući.

Prema njenim rečima, turski turisti, pored velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, u Srbiji vole da obilaze i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do tog grada.

Ona je podsetila na to da je Turska u proteklih nekoliko decenija uložila znatna sredstva u Srbiju, pre svega kroz svoju razvojnu agenciju TIKA, ali i kroz druge agencije.

Matić je navela je reč o ulaganjima u projekte koji su se odnosili na obnovu kulturno-istorijskog nasleđa, ali i na oblast obrazovanja, socijalne zaštite i poljoprivrede,.

Ersoj je rekao da će Srbija i Turska raditi na tome da njihovi građani mogu da putuju u onu drugu zemlju samo sa ličnom kartom.

– Turska je kao destinacija za Srbiju na trećem mestu, a želimo da bude na prvom mestu i zato Srbiji dajemo prednost – poručio je ministar.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!