fbpx

U toku izrada nove strategije razvoja turizma u Vojvodini – Fokus na vinarstvu i gastroturizmu

vineyard-428041_1920

Fond Evropski poslovi inicirao je sastanak sa predstavnicima pokrajinskih sekretarijata za privredu i poljoprivredu kao i sa Udruženjem vinara i vinogradara Srem Fruška gora kako bi zajednički radili na razvoju turizma na Fruškoj gori.

U toku je izrada nove strategije razvoja turizma u Vojvodini, a gastroturizam i vinarstvo neki su od njenih delova. Iako je prethodnih decenija razvoj vinarstva u Vojvodini vidan, proizvođači kažu da smo još uvek na početku.

– Ja sam siguran da ćemo uz podršku Pokrajine dobiti ubrzani pogon da možemo da ubrzamo proizvodnju, pripremimo kapacitete da bi svi oni mogli da vide gde vino nastaje u prijatnom ambijentu – kaže Gordan Bašić, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Srem-Fruška gora.

Ideja je da se umreže ugostitelji, vinari, proizvođači hrane, i da se naprave turistički proizvodi i promovišu.

– Jedinstven turistički program, da imate infrastrukturu, smeštaj, da kada odete pričate lepo o toj destinaciji – dodaje Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Za razvoj vinarstva i vinogradarstva potreban je novac. Prethodnih godina ti proizvođači sredstva su dobijali i na pokrajinskim i na republičkim konkursima.

– Fond da pokuša da obezbedi sredstva iz evopskih fondova, drugi deo iz jedinice lokalne samouprave, odnosno APV i republičku Vlada – kaže Aleksandar Simurnić, direktor fonda Evropski poslovi.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu. istakao je da bi zajedničko delovanje i racionalno raspoređivanje sredstava trebalo da dovedu do razvoja na nivou pokrajine.

Nа sastanku je najavljeno da će za oko mesec dana biti objavljen novi konkurs sekretarijata za poljoprivredu sa budžetom od 50 miliona dinara, namenjen proizvođačima vina i rakije.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!