fbpx

U Somboru u planu razvoj nautičkog saobraćaja – Moguća gradnja marine, uspostavljanje linija sa Hrvatskom i Mađarskom 

8E7E2B03-C5F0-4AAE-B7B3-6B8999B47F5A

Pokretanje zajedničkih aktivnosti u oblasti nautičkog saobraćaja bila je tema sastanka direktora Agencije za upravljanje lukama Vuka Perovića, načelnika Zapadnobačkog upravnog okruga Gorana Nonkovića i gradonačelnika Sombora Antonia Ratkovića.
Vuk Perović je istakao da Agencija intenzivno radi na razvoju marina u Srbiji. 
– Marine imaju veliki potencijal za unapređenje nautičkog saobraćaja i zaokružuju turističku ponudu naše zemlje. U skladu sa tim, u prethodnom periodu započeli smo investicioni ciklus u infrastrukturu nautičkog saobraćaja. Sombor je multikulturalan grad, bogate istorije i izuzetnih prirodnih odlika i predstavlja atraktivnu lokaciju za marinu. Pored toga, Agencija će stručno podržati gradsko rukovodstvo u inicijativi da se uspostavi brodski linijski saobraćaj sa gradovima u Hrvatskoj i Mađarskoj. 
To će doprineti poboljšanju lokalne ekonomije i omogućiti turistima da se upoznaju sa znamenitostima Sombora. Naš cilj je da iskoristimo brojne potencijale Srbije za afirmisanje nautičkog saobraćaja, imajući u vidu značaj ove privredne grane za kulturno povezivanje i povećanje ukupnih prihoda – naglasio je Perović, navedeno je u saopštenju.
Načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković je naveo da podržava napore za razvoj nove infrastrukture u putničkom vodnom saobraćaju, pre svega marine na Dunavu kod Bezdana.
– Smatramo da bi time bila upotpunjena turistička ponuda i ostvaren optimalni ekonomski efekat na području okruga kao podunavskog regiona. Posebno ističemo opšti značaj mogućeg organizovanja linijskog saobraćaja između gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj – podvukao je on.
Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković izrazio je zadovoljstvo zbog posete Agencije i buduće saradnje na projektima. 
– Današnji sastanak predstavlja početak razvoja nautičkog saobraćaja u Somboru. Predstavili smo prednosti prirodnog okruženja za unapređenje putničkog vodnog saobraćaja, kako zbog razgranate kanalske mreže i prirodnog bogatstva zaštićenog područja Gornje Podunavlje, tako i zbog kulturno-istorijskog nasleđa Grada Sombora. Razgovarali smo o izgradnji marine u Baračkoj, nekadašnjem zimovniku za brodove kao i o uspostavljanju linijskog saobraćaja između mesta Draž u Hrvatskoj, Baja u Mađarskoj i Bezdana – kazao je Ratković i dodao da je jedna od tema sastanka bila i moguće planiranje međunarodnog putničkog pristaništa u Somboru. 
Zajednička saradnja Agencije i grada Sombora doprineće efikasnoj realizaciji projekata u segmentu nautičkog saobraćaja i promovisanju naše zemlje stranim turistima, zaključeno je na sastanku.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!