fbpx

U Skradinu održana nautička konferencija i svečana dodela priznanja Nautičke patrole

39E433E2-1344-4633-8F9E-B00398448FD2

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić na konferenciji Slobodne Dalmacije na temu “Nautički turizam – najotporniji na korona krizu”.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić danas je u Skradinu sudjelovao na konferenciji Slobodne Dalmacije na temu “Nautički turizam – najotporniji na korona krizu” te na svečanoj dodjeli priznanja najboljim marinama kroz projekt Nautičke patrole Jutarnjeg lista.

Konferenciji je, uz direktora Staničića, prisustvovala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Saša Ljubičić, novinar i urednik Slobodne Dalmacije, moderirao je konferenciju, a panelisti su bili redom zvučna imena struke i to direktor Staničić, Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina HGK, Kristijan Pavić, direktor Adriatic Croatia International Club te Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.

„Možda će vam zvučati pretenciozno kada kažem kako je nautika spasila hrvatski turizam! Svi smo dali doprinos, ali turistički su radnici iznijeli najveći teret, na tome im hvala. Rast nautičkog turizma, po meni, je jedna logična posljedica kvalitete ponude i kvalitete usluge u svim segmentima nautičkog turizma, i po mom dubokom uvjerenju kada se normaliziraju okolnosti, kada stane pandemija, vjerujem da će bilježiti uzlaznu putanju i dalje“, optimistično je otvorio konferenciju direktor Staničić.

Svi su se složili kako postoji još puno neiskorištenih potencijala za rast nautike u Lijepoj našoj, poglavito kada je riječ o uređenju i unapređenju infrastrukture. Puno je prostora za modernizaciju postojećih kapaciteta, za izgradnju novih vezova, ali i rast turističke ponude. Nautika se često promatra samo kroz prizmu marina, vezova i svega onoga što marine nude, ali zapravo ih treba promatrati u kontekstu sveukupne turističke ponude.

„Mi često robujemo brojkama! Je li bilo sto tisuća noćenja, 20 milijuna turista ili dva posto više ili manje, naravno da je važno, no puno je važnije čuvati prostor, čuvati resurse. Trebamo uspostaviti turistički sustav i politiku koja će biti dugoročno održiva“, kazao je Staničić.

U Skradinu su dodijeljene i ovogodišnje nagrade Nautičke patrole. Naime, četvrtu godinu za redom novinarska posada Nautičke patrole Jutarnjeg lista, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, i ovog je ljeta oplovila najznačajnije hrvatske marine duž jadranske obale – od Umaga do Dubrovnika. Nagrade koje su marine osvojile u ovoj sezoni Nautičke patrole dodijeljene su na osnovu ocjena anketiranih nautičara.

Prvo je priznanje otišlo u ruke najboljem OPG-u, ovoga puta to je bio OPG Đorđe Studić iz Vodica, koji je dobio naziv “Bisera zelene magistrale”. Priznanje za najsigurniju korona-free marinu dobila je ACI Marina Šimuni, smještena u mirnoj paškoj uvali s odličnim nautičkim komforom, dok je priznanje “Dragulj Jadrana” dobila Olive Island Marina, u Sutomišćici na otoku Ugljanu. Nautičari su u anketnom upitniku ACI marini Opatija dali petice redom odgovarajući na pitanje kakva je ljubaznost osoblja pa je toj marini pripalo i Posebno priznanje “Zlatni osmjeh Jadrana”. Marina ACI Žut osvojila je Priznanje „Moja najdraža marina”, na drugom mjestu našla se Marina Vrsar a na trećem Marina Tribunj. Posebno priznanje za izniman doprinos razvoju hrvatskog nautičkog turizma osvojila je Marina Punat, najstarija hrvatska marina koja je od samih svojih početaka davne 1964. godine izvorište je brojnih novih rješenja koja su bitno utjecala na razvoj hrvatskog nautičkog turizma. Ekskluzivno priznanje za razvoj elitnog nautičkog turizma otišao je u ruke ACI marini Dubrovnik, dok je zlatno sidro preuzela ACI marina Cres.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!