fbpx

U rekonstrukciju hotela Mediteran biće uloženo više od 13 mil EUR, otvaranje 2025. godine

Ulcinj

Kompanija Bećović management group, kupac hotela Mediteran u Ulcinju, za sada u potpunosti poštuje sporazum koji je potpisala u oktobru prošle godine sa Vladom i Ulcinjskom rivijerom.
To je Vijestima rečeno zvanično u Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER).
Sporazum o regulisanju međusobnih obaveza podrazumeva da najkasnije do početka letnje sezone 2025. godine investitor uloži u hotel 13 mil EUR, dovede ga na nivo minimum četiri zvezdice i stavi u funkciju.
Jedna od ugovorenih obaveza je bila da kompanija dostavi Vladi glavni projekat, investicioni i dinamički plan, kao i dokaz o obezbeđenosti novca za realizaciju svojih investicionih obaveza do 30. aprila ove godine.
– Kompanija je 29. aprila Vladi uredno dostavila kompletnu dokumentaciju koju čine glavni projekat, investiciono-dinamički plan i dokaz o novcu namenjenom za realizaciju investicionih obaveza. Prema dinamičkom planu koji prati ovu investiciju kompanija je na današnji dan ugovorila 2,8 mil EUR radova, čime smo se već približili kvoti od tri miliona eura koliko smo u obavezi da uložimo do kraja ove godine – rečeno je Vijestima u kompaniji.
Kako je objašnjeno, ključne karakteristike investicionog projekta omogućiće postizanje kategorizacije i sadržaja budućeg hotela na nivou minimum četiri zvezdice, sa ukupnom investicijom koja po predračunskoj vrednosti iznosi 13 mil EUR i krajnjim rokom završetka do aprila. 2025. godine.
– Naš menadžment tim radi na tome da jedan značajan deo adaptiranih i modernizovanih smeštajnih kapaciteta bude spreman da dočeka prve goste tokom ove letnje sezone – navode u kompaniji.
I u ministarstvu ekonomskog razvoja potvrdili su da je američki investitor dostavio u ugovorom definisanom roku glavni projekat za hotel Mediteran, investicioni i dinamički plan, kao i dokaz o obezbeđenim sredstvima za realizaciju pomenute investicije te da nema kršenja uvorenih obaveza.
– Sporazumom su predviđena investiciona ulaganja u tri faze u ukupnom iznosu od 13 mil EUR. U prvoj fazi u ovoj godini planirana su ulaganja od tri miliona, a naredne dve godine po pet miliona. Međutim, po dostavljenom investicionom planu može se konstatovati da će investiciona ulaganja biti i veća od 13 miliona – kazali su iz ovog Vladinog resora.
Iz MER-a su istakli da su u cilju adekvatne kontrole realizacije investicionih aktivnosti angažovali kontrolora da nadzire projekat.
– Kontroloru je kupac dostavio dokumentaciju na osnovu koje će izradi izveštaj koji će obuhvatiti analizu glavnog projekta, investicionog i dinamičkog plana. Po završetku izrade izveštaja, on će biti dostavljen ministarstvu i ugovorenim stranama, rekli su u MER-u.
Kompanija Bećović Menagement Group hotel Mediteran sa vilama i pripadajućim zemljištem kupila je od Ulcinjske rivijere 25. jula 2005. godine, za 940 hiljada eura. U kompaniji su pojasnili da prvi ugovor iz 2005. nije uspeo zbog Detaljnog urbanističkog plana (DUP), odnosno da nisu mogli da grade bazene i druge objekte unutar hotela zbog nedostatka planova.

Kasnila planska dokumentacija
U sporazumu je navedeno da su ugovorne strane saglasne da je prodavac kasnio sa ispunjenjem svojih obaveza iz člana osnovnog ugovora iz 2005. i da je kupac bio delimično sprečen da sprovodi svoje investicione aktivnosti iz člana 9 ugovora, usled objektivnih okolnosti.
– Odnosno, zbog kašnjenja u usvajanju planske dokumentacije – PUP Ulcinja i potvrđivanje UP Mediteran. Navedeni planski dokument je konačno potvrđen 29. 12. 2017. u SO i na snazi je od 21. 03. 2018. godine.
Pošto je utvrđeno da je kupac kasnio sa investicionim obavezama, kako je navedeno u sporazumu, Vlada je u maju 2020. godine zadužila Ulcinjsku rivijeru, tadašnje Ministarstvo turizma, Agenciju za investicije i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa da pokrenu postupak raskida ugovora. Međutim, ugovorne strane saglasno su izjavile da ni do dana potpisivanja sporazuma, predmetni ugovor nije raskinut.
Bećović Menagement Group je Vladi u septembru prošle godine uputio pismo o nameri, u kome je naveo da namerava da realizuje investiciju veće vrednosti od one koja je bila predviđena osnovnim ugovorom i predstavio dinamički plan budućeg ulaganja koji bi hotel trebalo da dovede do nivoa 4+ zvezdice.
Ugovorne strane su saglasne da se sporazum može raskinuti uz obostranu saglasnost ili u slučaju da kupac prekrši sporazum.
– U slučaju raskida ugovora, kupac će prodavcu (Ulcinjska rivijera) vratiti imovinu koja je predmet ugovora i kupcu će prodavac nadoknaditi iznos koji odgovara 80% iznosa uloženog u realizaciju investicije, koji je potvrdio nezavisni kontrolor, umanjen za iznos od 1.223.000 eura na ime naknade štete zbog bona fide oslobađanja obaveze dostavljanja garancije shodno članu 4 sporazuma. Preostalu razliku u novcu zadržaće prodavac po osnovu amortizacije korišćenih sredstava i izgubljene dobiti za period korišćenja nepokretnosti od strane kupca – piše u sporazumu.
Savet za privatizaciju je 2012. godine konstatovao je da je lokalna vlast odgovorna zbog nedonošenja potrebnih urbanističkih planova za hotele Mediteran i Galeb, koji su nekada bili u vlasništvu ulcinjske hotelske kompanije.
Novi gazda Mediterana je u decembru 2007. godine, uplatio 250.000 eura na račun komunalija. Početkom 2018. godine, Opština Ulcinj bila je u blokadi nakon pravosnažne sudske presude po tužbi Mediterana za povraćaj komunalija u celom iznosu, jer nije na vreme donela planove.

Prolaz do mora i deo Male plaže u zakup
Ulcinjska rivijera će, kako piše u sporazumu, u saradnji sa Vladom kompaniji pružiti neophodnu pravnu i tehničku pomoć za realizacije investicionih obaveza.
Ta pomoć, piše u sporazumu, obuhvata uspostavljanje službenog prolaza investitoru preko katastarske parcele 3565/2 KO Ulcinj, jer ona predstavlja jedini izlaz na more iz hotela Mediteran.
Ističe se da će s tim u vezi biti podnijeta inicijativa Vladi i JP za upravljanje morskim dobrom za davanje dela Male plaže u zakup, kako bi hotel bio u prilici da posluje sa standardom od minimum četiri zvezdice.

Investiranje u Mediteran je velika dobit za ulcinjski turizam
Potpisivanje sporazuma kojim je previđeno da se Mediteran dovede na nivo minimum 4+ zvezdice, pozdravio je i direktor ulcinjske Turističke organizacije Gzim Hajdinaga.
On je kazao da bi realizacija projekta mogla biti generator budućeg razvoja turizma u gradu.
– Raduje nas informacija da u Ulcinj konačno stižu investicije koje će nam doneti luksuzne hotele sa 4+, pet ili više zvezdica. To je velika dobit za grad, ali i za nas, budući da ponudu Ulcinja uzdižemo na viši nivo -rekao je Hajdinaga.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!