fbpx

U planu izgradnja marine u Risnu, investicija će biti realizovana kroz koncesiju

to-4627352__340

Vlada Crne Gore je na poslednoj sednici donela Plan davanja koncesija za luke od posebnog značaja za 2022. godinu, kojim je predviđena i izgradnja marine u okviru Luke Risan, na teritoriji opštine Kotor.
Kako je navedeno u saopštenju Vlade, planom je predviđeno davanje koncesije za Luku Risan koja je Prostornim planom posebne namene za obalno područje identifikovana kao luka nautičkog turizma – marina, za koju je procenjeno da postoji srazmerno veliki interes nautičara.
– Planom je, između ostalog, definisano da je predmet koncesije izgradnja, rekonstrukcija, održavanje, korišćenje i upravljanje, opremanje infrastrukturom i suprastrukturom luke Risan. Kapacitet luke je maksimalno 150 komercijalnih i 30 komunalnih vezova – navodi se u Planu.
Koncesiono područje obuhvata kopneni dio luke ukupne površine 5.039 m² i pripadajući akva prostor za komercijalne vezove površine 17.100 m² i za komunalne vezove 4.495 m².
U saopštenju se navodi da je, zbog određenih ekoloških ograničenja, potreban krajnji oprez pri planiranju izgradnje.
Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović rekla je na sednici Vlada da je Prostornim plan posebne namene za obalno područje identifikovao i prepoznao luku Risan kao luku nautičkog turizma i izgradnja marine sa pratećim sadržajima u ovoj luci je u skladu sa strateškim opredeljenjima države i u funkciji ubrzanja privrednog razvoja. To je, kako je navela, predstavljalo i ključno opredjeljenje za pokretanje postupka dodele koncesije.
– Želim da naglasim da je prilikom izgradnje potencijalne marine, zbog određenih ekoloških ograničenja, potreban krajnji oprez, te da će se o tome i te kako voditi računa. Ipak, s obzirom da je Prostorni plan posebne namene za obalno područje identifikovao ovu luku kao luku nautičkog turizma, i da je to u potpunosti sa našim strateškim opredjeljenjem, saglasni smo kao resorno ministarstvo da se pokrene postupak dodele koncesije – rekla je Novaković Đurović.
Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić ukazao je da se na tom području nalazi čitav podvodni grad i verovatno najveće podmorsko arheološko nalazište u Crnoj Gori.
– Potonuli Risan i ilirska prestonica kraljice Teute nalazište je koje se vidi golim okom i mi nemamo analizu za taj deo elaborata. Vidim da je predviđeno da se u luku uloži 8 mil EUR, a nemamo ni procenu infrastrukture koja je već izgrađena u luci, a kamo li kako bismo došli do tih osam miliona. Nemamo dovoljno elemenata za odluku i mislim da elaborat nije pokrio tu arheološku temu. Ne gubimo ništa ako odložimo odluku dok ne dobijemo taj elaborat – rekao je Krivokapić.
Novaković Đurović je navela da bi, ukoliko bi se došlo do nalaza da je nalazište na bilo koji način ugorženo, projekat bio zaustavljen.
Iz Vlade je saopšteno i da su planom su kao luke od lokalnog značaja definisane Luka Budva, Brodogradilišna luka Bonići – Tivat, Luka Tivat – Porto Montenegro, Luka Tivat – Kalimanj, Nautičko turistički centar – Kotor, Luka Risan, Luka Zelenika i Luka Škver.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!