fbpx

U Petnici otkrivena najveća pećinska grobnica u Evropi

cave-94193__340

Najveću poznoantičku pećinsku kolektivnu grobnicu u Evropi otkrili su u Petničkoj pećini arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo i Istraživačke stanice Petnica u saradnji sa speleolozima Društva istraživača Vladimir Mandić Manda.
Radi se o važnom areheološkom otkriću, koje je bilo moguće kada je zbog suše pao nivo vode u podzemnom Aždajinom jezeru u Petničkoj pećini.
Tada je otkrivena i do sada nepoznata dvorana, a pronađeni su skeletni ostaci više od 20 osoba i ostaci keramičkih posuda iz 4. ili 5. veka.
– Nama je velika čast što smo bili deo ovog istraživačkog tima. Kao Istraživačka stanica Petnica i nešto što je za nas jako važno, jeste što je Petnička pećina predmet našeg istraživanja. Tako je nastalo ovo otkriće, zato što je deo naših obrazovnih programa, aktivnosti koje se realizuju u Petničkoj pećini primetio taj pad nivoa vode. Onda su bili obavešteni naši drugari, speleolozi iz Društva istraživača Vladimir Mandić Manda, koji su pozvali mene, i mi smo, zapravo, prvi koji smo otkrili taj deo istraživanja – kaže Vladimir Pecikoza, arheolog Istraživačke stanice Petnica.
– Nakon toga uključuje se Zavod za zaštitu spomenika, koji će biti glavni nosilac ovog istraživačkog posla i ovo stvarno predstavlja arheološki jedno važno otkriće iz razloga što je jedinstveno, nema do sada ovako zabeležnih situacija u Evropi, a i brojnost individua, koje smo pronašli u samoj pećini govori u prilog tome – dodaje Pecikoza.
Posle specijalističkih analiza, očekuje se nastavak istraživanja u Petničkoj pećini i njenoj široj okolini.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!