fbpx

U Opatiji održana panel rasprava na temu digitalnih nomada

digital-nomads-4617605_1920

U Hrvatskoj je već preko 200 osoba podnelo zahtev za boravak sa temeljem statusa digitalnog nomada, od čega je odobreno njih 80. Najviše zahteva stiglo je iz udaljenijih zemalja poput SAD-a, Velike Britanije i Rusije.

Naime, Hrvatska je početkom ove godine, još u vreme najvećih restrikcija putovanja, zakonskim izmenama definisala boravak stranih državljana koji do godinu dana za mesto rada biraju Hrvatsku koja je time postala peta zemlja u svetu i druga u Evropi koja je prepoznala važnost i perspektive digitalnih nomada.

Istaknuto je to na konferenciji Digitalni nomadi – prilika za za novi koncept turizma koja se održala u opatijskom hotelu Ambasador u organizaciji Novog lista.

U raspravi o potencijalima koje digitalni nomadi znače kao ambasadori hrvatskog turizma, ali i o glavnoj sezoni koja je bila iznad očekivanja, u Opatiji su razgovarali Nikolina Brnjac, ministarka turizma i sporta, Terezija Gras, državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Amerikanac Steve Tsentserensky, jedan od prvih digitalnih nomada u Hrvatskoj te Tomislav Pancirov, lifestyle preduzetnik, digitalni nomad i bloger, koje je kroz raspravu vodila moderatorka Ida Prester.

Ova nova tema u turizmu u Ambasadoru je okupila brojne turističke radnike s čitavog Kvarnera, a tom je prilikom resorna ministarka podsetila kako je Hrvatska među prvima regulisala status digitalnih nomada, i to promenama Zakona o strancima te regulisanjem poreznog i zdravstvenog statusa digitalnih nomada.

Kristjan Staničić je napomenuo kako je cela priča jako dobro posložena te kako je HTZ pokrenuo posebnu kampanju Croatia – your new office, te je promocija fokusiranja na on – line kanale, primarno u Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji.

„Prema našim istraživanjima je 17 miliona ljudi targetirano u svetu kao potencijalni digitalni nomadi, koji su naša produžena ruka i u smislu promocije. Oni prenose i sliku i video i vlastita iskustva, a Hrvatska zaista ima šta ponuditi u smislu kvalitete i raznolikosti ponude. Osim kampanje napravili smo i podstranicu na Croatia.hr koja je povezana na stranicu MUP-a i na kojoj zainteresovani mogu dobiti sve relevantne informacije o prijavi“, kazao je Staničić.

A pojašnjavajući ustvari ko je danas digitalni nomad, hrvatski digitalni nomad Tomislav Pancirov ukazao je kako ga to mnogi pitaju.

„Puno su me puta pitali kako postati digitalni nomad jer se mnogima sviđa ovakav način života. To je profesionalac koji svoj posao može obavljati on-line, što znači da to mogu biti konzultantski, dizajnerski poslovi, kreativni poslovi, ali digitalni nomadi mogu biti čak i arhitekti koje uređuju interijere. Kod digitalnog nomadstva je bitno da digitalni nomad ima dobro razvijen lični brend i prisutan u svojoj on line zajednici te je potreban stalni content“, pojasnio je Pancirov.

A da je jako zadovoljan boravkom u Hrvatskoj, pre svega na relaciji Zagreb – Rijeka – Zadar, potvrdio je mladi američki digitalni nomad Steve Tsentserensky koji je istakao kako je bilo vrlo jednostavno odraditi prijavu kao digitalni nomad, uprkos tome što je među prijateljima u Hrvatskoj mogao čuti kako će to biti sigurno komplikovano.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!