fbpx

U koju zemlju s kojom vakcinom?

travel-restrictions-4979476_1920

Izazovi pandemijske godine posebno su se odrazili na turistički sektor, ne samo Bosne i Hercegovine, već i zemalja Evropske unije. Za prelazak granica odavno je potreban i dokaz o imunizaciji ili prebolovanom virusu. Međutim, ne priznaju sve zemlje iste vakcine. Šengen-viza-info objavio je podatke o tome koje zemlje su priznale koju vakcinu.

Uslovi za prelazak granica razlikuju se od države do države. No, među zahtevima većine odavno je potvrda o imunizaciji. Svaka zemlja sama postavlja uslove, a trenutna statistika izgleda ovako: ukupno 29 zemalja Evropske unije i i EGP-a priznaje sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove kao valjan dokaz o imunizaciji.

Evo liste zemalja: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Litvanija, Letonija, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska.

U praksi to znači da u ove države mogu putnici koji su završili imunizaciju cepivom Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. U većini slučajeva dozvoljen im je ulazak bez dodatnih ograničenja.

Osim cepiva koje je odobrila Evropska agencija za lekove, nekoliko zemalja Europske unije takođe priznaje cepiva koje su deo Liste Svetske zdravstvene organizacije. Aplikacije koje putnicima pomažu da saznaju koje COVID-19 cepivo prihvata zemlja koju planiraju posetiti, kažu da su najrasprostranjenija cepiva Covishield, Sinopharm i Sinovac.

Evo i tih podataka. Ako ste primili vakcinu Covishield, ovo je lista zemalja koje odobravaju ulazak: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Letonija, Nizozemska, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska.

Kada je reč o vakcinama Sinopharm i Sinovac, one su priznate u osam evropskih zemalja. Tako lista za Sinopharm cepivo izgleda ovako: Austrija, Kipar, Grčka, Mađarska, Island, Malta, Španija, Švedska.

A Sinovac, kao valjan dokaz za imunizaciju, prihvataju ove zemlje: Austrija, Kipar, Finska, Grčka, Island, Nizozemska, Španija, Švedska.

Ranije je SchengenVisaInfo.com izveštavao da su zdravstvene propusnice za COVID-19 postale norma u 16 evropskih zemalja.

To znači da građani i putnici više nemaju pristup određenim aktivnostima i uslugama bez dokaza o imunizaciji ili prebolenom koronavirusu. Ovo je prilika da se još jednom napomene da stručnjaci svako od cepiva vide kao efikasnu u borbi protiv koronavirusa.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!