fbpx

U Hrvatskoj ugostiteljima potrebni niži porezi i kvalifikovana radna snaga

AD1A762B-E300-43A5-9A06-7CCF29894233

Zbog kompleksne epidemiološke situacije tradicionalni Forum zagrebačkih ugostitelja prvi put održava se virtualno. Sudionici su se složili da je za opstanak sektora u ovim teškim vremenima potrebno sniziti porez na dodanu vrijednost, po uzoru na konkurentske zemlje, ali i riješiti kronični problem deficita kvalificirane radne snage.

“Ovaj Forum prilika je da analiziramo ovu, za hrvatski turizam i ugostiteljstvo, iznimno tešku godinu i da uputimo molbu hrvatskoj vladi da i nakon 31. prosinca nastavi s kriznim mjerama za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti našeg sektora”, poručio je potpredsjednik HGK za turizam i poljoprivredu Dragan Kovačević dodavši kako treba reći i to da nije bilo Stožera civilne zaštite i mudro doziranih epidemioloških mjera i pravodobnih kriznih mjera Vlade RH ovaj bi sektor doživio još drastičniji pad.

Vrijednost fiskaliziranih računa u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019. pala je za gotovo 50 posto.

“Udruženje ugostiteljskih djelatnosti i Udruženje putničkih agencija HGK tražilo je, a Vlada RH i prihvatila, da se uvede stupnjevanje potpore u skladu s padom prometa i da se za obračun, umjesto mjesečnog, uvede kriterij kumulativnog pada”, pojasnio je Kovačević. Kazao je i kako se neovisno o trenutnom stanju i dalje treba sustavno raditi na rješavanju kroničnih problema hrvatskog ugostiteljstva, od potrebe sniženja poreza na dodanu vrijednost po uzoru na konkurentske zemlje do rješavanja deficita kvalificirane radne snage.

Hrvatska obrtnička komora i HGK zalagale su se za napuštanje kvotnog modela te da se najnovijim izmjenama Zakona o strancima, koji je u proceduri donošenja, stvore pretpostavke za ubrzavanje postupaka i smanjenje prekomjernog administriranja.

“Vjerujem da će se i za drugi projekt za koje se naše komore zalažu, projekt dualnoga strukovnog obrazovanja, naići na razumijevanje i da će to u odnosu na uvoz strane radne snage biti kvalitetnije i trajno rješenje jer stjecanje praktičnih znanja i vještina u samome radnom procesu u praksi, za naše učenike, buduće konobare i kuhare, nema alternative. Uz vrhunsku i autohtonu gastronomiju potrebna je i vrhunska usluga”, poručio je Kovačević.

Od ugostiteljstva živi 320 tisuća Zagrepčana

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica rekao je kako će se na današnjem Forumu raspravljati o onome najvažnijem, a to su ljudski resursi.

“Svjesni smo da su i druge grane pogođene, ali svaka četvrta otpuštena osoba u ovoj krizi otpuštena je baš iz turizma i ugostiteljstva. Ovdje se radi o 110 tisuća ugostiteljskih djelatnika i više od 320 tisuća duša naslonjenih na ovu granu”, rekao je Letica.

Zagrebački ugostitelji inače predstavljaju 20 do 25 posto hrvatskog ugostiteljstva i prema prihodu, broju tvrtki i obrta, ali i prema broju zaposlenih. Svi su se složili kako nas čeka neizvjesno i zahtjevno razdoblje, ali da iz pandemije treba izaći što jači. “Hrvatski ugostitelj nije više samo hrvatski, nego europski, a on traži konkretne mjere, ali ne samo da traži nego i vraća, a sve to vodi do boljih rezultata u turizmu, jako važnoj djelatnosti za Zagreb i za Hrvatsku”, kazao je Letica.

Kovačević je još dodao i kako ugostiteljstvo zajedno s cjelokupnim turističkim sektorom posljednjih godina bilježi rast i povećava kvalitetu što je ključno za promociju Hrvatske kao eno-gastro destinacije sa svim povijesnim kulturnim i zemljopisnim specifičnostima.

“Uz veliki broj zaštićenih tradicionalnih prehrambenih proizvoda i više od 125 autohtonih sorti vina i prirodnom mogućnošću kratkih lanaca opskrbe svježim proizvodima, Hrvatska mora imati i snažan destinacijski menadžment i snažnu restoransku ponudu. I tu kao referentan nije dovoljan samo Michelinov vodič, već moramo raditi i na vlastitim sustavima kvalitete koji će uključivati autohtonost, održivost i inovativnost”, poručio je potpredsjednik HGK.

Svi predstavnici poslodavaca u sektoru ugostiteljstva našli su se prvi put na jednome mjestu – HGK, HOK, OKZ, HUP, UGP, NUU, UUKI.

Na Forumu će se održati dva panela, Zagreb – gastronomska i turistička metropola budućnosti te Hrvatska i svijet u novim okolnostima – izazovi i nove prilike, a središnje je događanje okrugli stol Novi zakonodavni okvir na temu ljudskih resursa kao preduvjet razvoja sektora.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!