fbpx

U Hrvatskoj u julu ostvareno 81% noćenja u odnosu na 2019. godinu

Split, Hrvatska

U Hrvatskoj je u julu2021. godine ostvareno 3,7 miliona dolazaka i 25 miliona noćenja, odnosno 47% više dolazaka i 33% više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 21,6 miliona noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 3,3 miliona noćenja. To su prvi podaci sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sistem eCrew). U poređenju s rezultatima 2019. godine, u julu ove godine ostvareno je 80% dolazaka i 81% noćenja ostvarenih u julu 2019. godine.

Najviše turističkih noćenja, 6,7 miliona ostvareno je u Istarskoj županiji, a slede s po 4,7 miliona Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Četvrta je Zadarska županija sa 4,3 miliona, peta Šibensko-kninska sa 1,9 miliona, a šesta Dubrovačko-neretvanska sa 1,5 miliona noćenja.

Ako posmatramo destinacije, najviše noćenja prošlog meseca bilo je u Rovinju, 909.000, a slede Vir sa 856.000 i Poreč sa 734.000. Nemački turisti ostvarili su najviše noćenja, 4,4 miliona, turisti iz Slovenije su drugi sa 3,7 miliona, a slede Poljaci 2,4 miliona, Česi sa 2 i Austrijanci sa 1,9 miliona noćenja. Prema vrsti smeštaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima.

“Trendovi su veoma dobri i odlična su najava za avgust i posezonu. Naime, u poslednjoj nedelji jula ostvarili smo rezultate koji su 90% onih koji smo imali u julu rekordne 2019. godine. U samom julu ove godine s nekih tržišta kao što su Poljska i Češka ostvarujemo rezultate čak i bolje nego što su bili u julu 2019. godine. To nam daje za pravo da budemo optimistični, ali i oprezni i odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mera te time održavamo status najsigurnije destinacije na Mediteranu”, istakla je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac.

“U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 65% rezultata, a najave za avgust, ali i septembar su takođe vrlo dobre. Međutim, dalji tokovi i rezultati će najviše zavisiti od nas samih i epidemiološke situacije u zemlji pa i ovom prilikom pozivamo sve na dalje odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih epidemioloških mera kako bi osigurali nesmetano odvijanje turističkog prometa u nedeljama koje su pred nama”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

U prvih sedam meseci ove godine u Hrvatskoj ostvareno je 6,3 miliona dolazaka i 36,9 miliona noćenja, odnosno čak 51% više dolazaka i 39% više noćenja nego u prvih sedam meseci 2020. godine. Pri tome su u Hrvatskoj najviše noćenja ostvarili gosti iz Nemačke (6,8 miliona), Slovenije (5,2 miliona) i Poljske (3,3 miliona). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (10,3 miliona), Primorsko-goranskoj (6,8 miliona) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (6,6 miliona), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 1,6 miliona noćenja, Poreč (1,2 miliona) i Vir (1,1 milion).

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!