fbpx

U Hrvatskoj sve više francuskih turista kojima su omiljene destinacije Split i Dubrovnik

croatia-1185084_1280

U jednom od najčitanijih dnevnih francuskih listova, prestižnom Le Figaru obavljena je reportaža s nedavnog studijskog putovanja organizovanog od strane Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj, u saradnji sa avio kompanijom Transavia te uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije, izvestila je direktorka predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj, Daniela Mihalić Đurica.

U članku “Zadar et ses îles, bijoux méconnus de la Croatie” odnosno “Zadar i njegova ostrva – nepoznati dragulji Hrvatske”, poznati francuski novinar specijalizovan za turizam Ludovic Bischoff prenosi svoje utiske o Zadru i regiji te stavlja naglasak na grad izuzetno bogate istorije, kulturne raznolikosti i baštine koji turistima nudi brojne mogućnosti. U tekstu se navodi izbor najboljih destinacija za posetiti, šta se predlaže gde odsesti, te u kojim restoranima probati prepoznatljivu gastronomsku ponudu Zadarske županije. Poseban naglasak stavljen je na ostrvo Pag i tradiciju proizvodnje soli, pašku čipku, ali i kulturno i istorijsko nasleđe kraljevskog Nina te bogatstvo Nacionalnog parka Paklenica.

“U dosadašnjem delu godine Hrvatska je zabeležila više od 230.000 dolaska s tržišta Francuske što je gotovo 150% više nego li tokom prošle godine odnosno govorimo o 52% dolazaka zabeleženih u rekordnoj 2019. godini. U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi oko 27.000 Francuza koji posebno preferiraju Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju te sve više otkrivaju Istru. Omiljene destinacije su im Split i Dubrovnik, ali i ostrvo Hvar koji u ovom trenutku po turističkom prometu Francuza nadmašuje rezultate iz 2019. godine i to za 30%. Tokom ovogodišnje letne sezone Hrvatska i Francuska povezane su brojnim avionskim linijama usmerenim prema aerodromima Zagreb, Pula, Zadar, Split i Dubrovnik. Prema Hrvatskoj Francuzi mogu leteti iz Pariza, Bordeauxa, Lyona, Marseillea, Nantesa, Nice, Strasbourga i Toulousea, uz ponudu više od 30 različitih redovnih, low cost i charter linija prevoznika Transavia, Volotea, Ryanair, Easyjet, Croatia Airlines i Air France”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Važno je istaći kako je u dosadašnjem delu avgusta zabeleženo oko 100.000 dolazaka te 380.000 noćenja francuskih turista što je 103% više dolazaka nego li tokom upoređivanog razdoblja 2020. godine, tj. nivo od 74% dolazaka zabeleženih u istom periodu rekordne 2019. godine.

“Hrvatska je po mišljenju popularnog francuskog Voguea jedna od omiljenih letnih destinacija brojnih svetskih zvezda dok jedan od najpopularnijih francuskih turističkih vodiča Petit Fute stavlja poseban naglasak na Istru koju francuski gosti sve više otkrivaju”, dodala je Mihalić Đurica.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!