fbpx

U Hrvatskoj se definišu dva ključna pitanja za uspešnu turističku sezonu

Cavtat, Hrvatska

Percepcija sigurnosti i komunikacija igrati će glavnu ulogu ove sezone, naravno uz povoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Osim Safe stay in Croatia certifikata, destinacije moraju osigurati lokacije za testiranje turista, osigurati da je sve transparentno i jasno komunicirano svakom gostu, osigurati da rezultati testiranja budu gotovi u zadanom vremenu i što je najvažnije, da isti taj sustav može podnijeti veliki pritisak zahtjeva za testiranjem na dnevnoj bazi. To je veliki izazov, ali i prvi preduvjet da osiguramo što uspješniju turističku sezonu.

Upravo na tu temu, jučer je u Ministarstvu turizma i sporta održan video-sastanak s direktorima regionalnih turističkih zajednica na kojem je sudjelovao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Glavne teme razgovora bile su o načinima i protokolima za olakšavanje dolaska turista te oko dodatnih punktova za testiranje u turističkim destinacijama.

Ravnatelj HZJZ-a Capak iznio je informacije o trenutačnoj situaciji s pandemijom u Republici Hrvatskoj te detaljnije pojasnio procese na razini Europske unije vezano uz prijedlog „Zelenog certifikata“. Kako ističe Capak, takav bi certifikat sadržavao informaciju o procijepljenosti, preboljenju i testiranju na COVID, a njime bi se trebalo osigurati ujednačeno i predvidljivo postupanje država članica u pogledu uvjeta za prelazak granice. Europska komisija 17.ožujka će predstaviti javno sve informacije oko “zelenog certifikata” ili tzv Covid putovnice / potvrde / propusnice.

Također Capak je pojasnio i kako je na razini EU-a postignut dogovor o prihvatljivim brzim antigenskim testovima, no većina država članica, uključujući i RH, još uvijek za prelazak granice traži testiranje PCR testom. Istaknuo i je kako je za testiranje brzim antigenskim testovima potrebno medicinsko osoblje koje je obučeno za uzimanje brisa, ali je prednost takvih testova u odnosu na PCR njihova cijena i brzina očitavanja rezultata, što ih čini idealnim alatom za olakšavanje putovanja u turističkoj sezoni.

U tom kontekstu je direktorima regionalnih turističkih zajednica najavljeno kako će HZJZ dostaviti informaciju o načinu dobivanja dozvole za izvođenje testova, kao i izdavanje vjerodostojnih potvrda o testiranju.

S druge strane, direktori regionalnih turističkih zajednica trebali bi sljedećeg tjedna dostaviti Ministarstvu turizma i sporta svoje prijedloge punktova za testiranje turista u pojedinim županijama u koordinaciji s regionalnim zavodima za javno zdravstvo.

Kod određivanja punktova treba voditi računa o njihovoj svrsishodnosti u kontekstu potreba određene županije, kao i mogućnosti obavljanja testiranja (osobito brzim antigenskim testovima) tijekom vikenda, kada su turistička kretanja uobičajeno najdinamičnija, naglašeno je na sastanku. Obzirom da bi se većina testiranja obavljala pri povratku turista iz Hrvatske, punktovi trebaju biti locirani na mjestima gdje će turistima biti lako dostupni. Popis punktova za testiranje bit će objavljen na stranici www.safestayincroatia.hr.

Intenzivirali smo pripreme za nadolazeću turističku godinu, dogovaramo dodatne punktove za testiranje u turističkim mjestima kako bismo našim turistima boravak u Republici Hrvatskoj učinili što ugodnijim i sigurnijim. Započeli smo i dijalog o načinima putovanja i protokolima za turiste iz Hrvatske, Europske unije i trećih zemalja te se nadamo da ćemo uskoro postići dogovor kojim ćemo olakšati putovanja turistima, a to će biti jedan od najvažnijih elemenata uspjeha predstojeće sezone“, zaključila je ministrica Nikolina Brnjac.

Na kraju sastanka, zaključeno je kako je najvažniji preduvjet za pripremu ove turističke godine ostati u zelenom, čemu će pridonijeti ubrzanje procesa procjepljivanja, osobito turističkih djelatnika, kao i pridržavanje epidemioloških mjera i protokola.

Omogućavanje jednostavnog pristupa testiranju za turiste, jačanje kapaciteta na punktovima po cijelom Jadranu i olakšavanje prijelaza granice svakako je imperativ i bit će dodatni poticaj turistima da za svoj odmor izaberu upravo Hrvatsku.

Odlična je vijest da je napokon na razini EU postignut dogovor o prihvatljivim brzim antigenskim testovima i/ili PCR testovima, jer je potreban jasan standarda i validacija istih za pripremu sezone. Više ćemo saznati 17. ožujka, no postoji još jedan veliki izazov koji moramo definirati – a to je cijena testiranja.

Jasno je da će putnici morati imati negativan test ili potvrdu o cijepljenju, kako pri ulasku u državu, tako i pri povratku, a to znatno poskupljuje putovanje. Cijene testiranja u Hrvatskoj nisu standardizirane te variraju od cca 150 do 750 kuna. Ako gledamo jednu četvero članu obitelj i pomnožimo 4 x 750 kuna, jasno je da se radi o velikom dodatnom trošku u ukupnom budžetu za putovanje.

Važno je definirati jednu cijenu na razini cijele HR, s ciljem da trošak bude što manji za turiste. Zato je važno validirati testove, da se ne dogodi situacija da neke države unutar EU ne priznaju određene testove. Ako će se raditi o nižoj cijeni testiranja, onda svakako možemo razmišljati i o subvenciji testiranja od strane destinacija ( gradova, županija ) kako bi testiranje za goste bilo besplatno, što su već i implementirali neki naši hotelijeri. Također, trebalo bi razmisliti i o mogućnosti da se turistima u hrvatskim zračnim lukama omogući testiranje na Covid19, sukladno gode definiranim protokolima.  

Ako se bavite turizmom, jednostavno morate imati Safe stay in Croatia naljepnicu. Bez ikakve rasprave, jer to znači da se držite zadanih epidemioloških protokola i sigurnosti. Ako se želimo baviti turizmom onda je imperativ da svi u turizmu preuzmu oznaku Safe stay in Croatia.

Podsjetimo, za lakši i brži ulazak u Hrvatsku prošle godine napravljena je web stranica EnterCroatia tj. online obrazac za prelazak granice i epidemiološke informacije za strane turiste. Također, na granicama je uvedena i posebna ulazna traka za strance koji su prijavili preko sustava EnterCroatia.

Zaključno, pozitivna vijest je da su otvorena sva gore navedena pitanja, te kako će Hrvatska biti spremna i dobro pripremiti otvaranje sezone. Uz Stay safe in Croatia platformu, jasne protokole, Enter Croatia te transparentu komunikaciju sa svim relevantnim informacijama ispunili bi sve preduvjete za što uspješniju turističku sezonu.

Također, proces cijepljenja će se znatno ubrzati na razini cijele Europe, ako opet ne dođe do smanjena isporuka cjepiva, a do ljetne sezone ipak ima više nego dovoljno vremena da se epidemiološka situacija znatno stabilizira u cijeloj Europi.

Velika očekivanja su i za posezonu koja bi mogla biti puno bolja nego što se očekuje.

Do kraja ljeta postići će prema različitim procjenama preko 50- 60 posto procijepljenosti. Svi se nadamo i većem ukupnom broju. Tome moramo pribrojati i broj preboljelih osoba od Covida, a koji ulaze u ukupni broj prokuženosti populacije. Također, do tada bi se sve ugrožene skupine i umirovljenici trebali cijepiti, a koji su upravo u najvišem postotku trenutno hospitalizirani ili sa smrtnim slučajevima. Ako postignemo visoku procijepljenost umirovljenika i ugroženih skupina, epidemiološka slika na jesen bi trebala biti puno bolja s puno manjim brojem hospitaliziranih i smrtnih slučajeva.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!