fbpx

U Grčkoj od danas važe nove mere – šta to znači za srpske turiste?

vaccination-certificate-6330603_1920

Grčka vlada je usvojila nove mere protiv koronavirusa koje će važiti samo za nevakcinisane građane, ali i turiste koji će doći u ovu državu za novogodišnje i božićne praznike. 

Nevakcinisane osobe moraće da imaju negativan brzi antigenski ili pi-si-ar test da bi ušle u banke, javne kancelarije, maloprodajne objekte, mešovite zabavne prostore i frizerske salone. – Piše RTS.

Ova odredba se neće odnositi jedino na prodavnice prehrambenih proizvoda i verske objekte.

Svi nevakcinisani zaposleni građani u privatnom i javnom sektoru moraće da prilažu dva antikovid testa nedeljno.

Ivana Simić Apostolu navodi za RTS da jedino mesto gde građani mogu da uđu bez testa su supermarketi, apoteke i crkve. Ističe da iste mere važe i za nevakcinisane turiste. 

“Ukoliko se naši sugrađani upute u Grčku za božićne i novogodišnje praznike, a naravno nešto se u međuvremenu ne promeni i oni će morati da imaju sertifikat o vakcinaciji kako bi mogli da posete sva ova mesta, ukoliko ga nemaju oni će morati da urade rapid test u nekoj od labaratorija. Cena rapid testa je 10 eura i dobija se za nekih dva do tri sata”, objašnjava Simić Apostolu. – Piše RTS.

Dodaje da su i deca od pet godina takođe obavezna da u sva ova navedena mesta pokažu self test koji se u Grčkoj kupuje u apoteci, košta oko pet eura i radi se svakog dana.

“Deca ga rade i za odlazak u školu, dakle dva puta nedeljno to je ovde praksa od početka školske godine. Tako da bi oni koji dolaze ovamo za božićne i novogodišnje praznike to trebali da imaju u vidu. Rezultati testa se odštampaju i taj papir se pokaže ljudima na ulazima u sve ove objekte”, navodi Simić Apostolu.- Napisano je na portalu RTS-a.

Kazne za kršenje mera su rigorozne i iste su i za građane i za turiste. – Piše RTS.

“Oko 300 eura je kazna za svakog ko prekrši pravila – nema sertifikat o vakcinaciji ili papir da je uradio test. Isti iznos plaćaju i turisti ukoliko prekrše mere”, objašnjava Simić Apostolu. – Saznajemo na RTS-u.

Izvor: RTS

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!