fbpx

U gradu Hvaru povećanje dolazaka i noćenja, a smanjenje prihoda

Croatia

Prema podacima sistema eVisitor, zadnje dve nedelje grad Hvar obara turističke rekorde. Brojke dolazaka i noćenja u danima od 1. do 10. avgusta za 5% bolje nego rekordne 2019. godine. Nautika beleži čak 15% bolje rezultate u odnosu na 2019.

Nažalost gledajući samo sistem, u gradu Hvaru 12. avgusta na 12.059 prijavljenih kreveta prijavljena su “samo” 7.183 gosta. Prema tome u gradu bi, kako ističu iz Turističke zajednice grada Hvara, trebala biti “katastrofalna” turistička sezona.

Kako ne bi gledali sve samo kroz brojke, zadnjih nedelju dana velika je navala na slobodni hotelski ili privatni smeštaj u gradu Hvaru, traži se last minute soba više, a na veliko zadovoljstvo Hvarana sve je popunjeno i za narednu nedelju, te je čak i Booking.com grad Hvar proglasio SOLD OUT.

Ako se vratimo na brojke, u julu je grad Hvar ostvario 143.530 noćenja i 30.032 dolaska što je povećanje od 150% u noćenjima i 100% u dolascima odnosu na 2020. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 77% turističkog prometa.

Najviše se odmaraju Amerikanci, Nemci, Francuzi i Slovenci, dok se do početka septembra očekuje povećanje broja dolazaka gostiju iz Velike Britanije.

Ovi rezultati, smatra Petar Razović, direktor Turističke zajednice grada Hvara, postignuti su prvenstveno odličnom saradnjom turističkih radnika grada Hvara i Turističke zajednice grada Hvara, pridržavanjem epidemioloških mera, kao i zajednički sjajno odrađenim marketinškim aktivnostima svih turističkih zajednica ostrva Hvara.

“Koliko je bitno da ostrvo Hvar napokon ide u smeru ujedinjavanja pokazala je ova izazovna turistička godina, kada smo tačnim predviđanjima, a kasnije zajedničkim radom uspeli promovisati celo ostrvo Hvar kao “zeleni prema Covidu” i sigurno ostrvo na našim emitivnim tržištima. Uspešan rad do kraja septembra rezultiraće usvajanjem Brand strategije ostrva Hvara koja će biti jedinstvena u Hrvatskoj i daljnji smer razvoja cele destinacije”, ističe Razović i dodaje kako su, gledajući uslove pripreme ove godine ali i prošle, te sve što se uspešno za turizam učinilo i što bi se još za turistički razvoj celog ostrva trebalo učiniti, Hvarani jedinstveni u razmišljanju kako je došlo vreme da imaju svog ostvčana u sistemu Ministarstva ili Hrvatske turističke zajednice.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!