fbpx

U Crnoj Gori trenutno boravi 7,6 hiljada turista, 30% više nego u istom periodu prošle godine

snowboarding-g20ec11c16_1920

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 7,6 hiljada turista, što je 30% više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je direktorka Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković.

Ona je agenciji Mediabiro kazala da na Žabljaku boravi 18% više turista u odnosu na isti period prošle godine, dok je u Kolašinu taj broj udvostručen.

– Od 18. decembra, kada je zvanično počela zimska turistička sezona, u proseku smo beležili rast broja turista od 76% u odnosu na prethodnu godinu – rekla je Tripković Marković.

Kada je reč o strukturi gostiju, ona navodi da, pored domaćih gostiju, u Crnoj Gori borave turisti iz Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i iz Ukrajine i Rusije.

Tripković Marković dodaje da se beleži i određeni broj turista iz Češke, Hrvatske i Turske.

Upitana kako su zadovoljni dosadašnjim tokom zimske turističke sezone, Tripković Marković je kazala da su i pored izazovne epidemiloške situacije zadovoljni u kom pravcu ide ova sezona.

– To pokazuju i podaci o broju prodatih ski pasova, podaci o broju prodatih ulaznica u nacionalnim parkovima i podaci o naplaćenim namenskim prihodima. Tako da, ukoliko je ovo indikator početka turističe sezone, onda imamo razloga za optimizam – poručila je Tripković Marković.

Ona napominje da su u stalnom kontaku sa lokalnim turističkim organizacijama, ali je pre svega sa onim organizacijama sa severa.

– Možemo da kažemo da su i oni zadovoljni. Dobra je popunjenost ne samo tokom praznika, nego su i najave dobre. Ono što je njih najviše ohrabrilo do sada jesu vremenski uslovi koji su vrlo povoljni – rekla je Tripković Marković.

Kako je kazala, ukoliko vremenski uslovi nastave da budu povoljni, mogu se nadati uspešnoj zimskoj sezoni.

Kada je u pitanju glavna turistčka sezona, Tripković Marković kaže da su oprezni u prognozama, jer pre par meseci niko nije očekivao ovoliki porast broja novozarženih.

– Ali, imajući u vidu da smo ostvarili ovako dobre rezultate uz nepovoljne epidemiološke uslove, onda imamo razloga da budemo optimisti i kada je glavna turistička sezona u pitanju – ocijenila je Tripković Marković.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!