fbpx

U anketi 33% američkih ispitanika najavilo posetu Evropi u avgustu

Travel

Evropljani su željni putovanja što pokazuju brojna istraživanja, ali i fotografije s graničnih prelaza i plaža u Hrvatskoj, ali i šire. Vakcinacija i epidemiološke mere kako na nivou države, tako i kod iznajmljivača vraćaju poverenje i sigurnost turistima koji su jedva dočekali kakvo-takvo otvaranje i popuštanje mera.

Međutim, takvo stanje nije ekskluzivno vezano samo za Evropu. Slično se ponašaju i američki turisti što potvrđuje i istraživanje koje je proveo American Express Travel koji je u svom nedeljnom izdanju naveo da su američke potrošačke rezervacije u maju bile na nivou od 95% iz maja 2019. godine, a i rezervacije u junu sledile su slične trendove.

Iako su najpopularnije destinacije za vlasnike kartice ove godine bile one u SAD-u, istraživanje Amex Trendexa otkrilo je neke trendove u vezi s tim rezervacijama, posebno vezano za letna putovanja. Prema istraživanju, 60% ispitanika planiralo je uzeti barem jedan odmor u avgustu pre povratka na posao, a 40% je reklo da su letos putovali više kako bi nadoknadili nedostatak putovanja prošle godine. Gotovo polovina, 47%, planira putovati “više nego inače” pre početka školske godine.

Ispitanici u anketi najviše su se radovali putovanju u Evropu, njih 33%, a zatim slede Karibi za što se izjasnilo čak 12% manje ispitanika.

“Amerikanci sve više iskorišćavaju svoje kreditne linije jer se zdravstvena ograničenja vezana uz Covid-19 ublažavaju, a potražnja za putovanjima raste”, rekao je za CNBC zvršni direktor American Expressa Steve Squeri.

American Express takođe beleži oporavak u potrošnji restorana, rekao je Squeri, pri čemu svi troškovi za odmor u maju iznose 85% nivoa iz maja 2019. godine. “Ljudi koji zaista puno troše u restoranima su milenijalci. Čak 130% više potrošnje u aprilu od onoga što su potrošili u 2019. godini. Verujemo da će se to nastaviti dalje.” dodao je Squeri i zaključio kako po brojkama s kojima raspolaže misli da se američka ekonomija zaista počinje oporavljati.

Tome u prilog ide podatak kako je pre nekoliko dana, po prvi put nakon 15 meseci, u aerodromima zabeleženo više od dva miliona putnika u jednom danu, iako je to samo 74% prometa koji je ostvaren istog dana 2019.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!