fbpx

Tvrđava Arza se prodaje preko oglasa

mamula-island-1832680_1920

Stara tvrđava Arza prodaje se putem oglasa, što je ovih dana uzburkalo crnogorsku javnost uz brojne negativne komentare na društvenim mrežama.

Reagovao je u četvrtak i ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, koji je rekao da bi posle decenija raspikućstva država trebalo da preuzme ovakva kulturna bogatstva i da ih valorizuje kako treba.

Na društvenim mrežama pojavila se slika na kojoj se vidi kako na tvrđavi Arza stoji transparent na kojem se nalazi i broj telefona. Brojni korisnici društvenih mreža pitali su se da li je Arza zajedno sa Mamulom na prodaju.

Povodom “malog oglasa” reagovao je i Spajić, koji tvrdi da mu se na dati broj telefona niko ne javlja.

– Proverićemo vlasništvo. Posle decenija raspikućstva država bi trebalo da preuzme ovakva kulturna bogatstva i da ih valorizuje kako treba. I to će uraditi novcem koji ste vi građani preko računa sa QR kodovima finansirali – poručio je Spajić.

U februaru 2019. godine objavljeno je da tvrđava Arza u Upravi za nekretnine nije upisana kao kulturno-istorijski spomenik, niti kao zaštićeno kulturno-istorijsko dobro, već kao stambena zgrada od 430 metara kvadratnih. Nadležni u Upravi za zaštitu kulturnih dobara godinama mimo zakona tako su zanemarivali vredan kulturno-istorijski objekat – tvrđavu Arza na Luštici.

Zakonom o zaštiti kulturnih dobara propisano je da kulturno dobro može biti u državnoj ili privatnoj svojini, član 2, kao i da svako može da podnese nadležnoj Upravi inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog dobra.

U daljim odredbama tog zakona propisano je kako se utvrđuje status kulturnog dobra, uspostavlja zaštita na kulturno-istorijskom dobru, kao i upis u katastar nepokretnosti.

Prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, tvrđava Arza danas se vodi kao vlasništvo kompanije RCG invest.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!