fbpx

Turska osvetljava svoju neolitsku baštinu kroz projekat “Kamena brda”

olga-subach-PAaVNPV1TKM-unsplash

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske i Turska agencija za promociju i razvoj turizma (TGA) predstavili su kroz niz aktivnosti održanih od 21. do 27. septembra projekat “Kamena brda” koji ima za cilj da predstavi podneblje na kome se dogodila promena u ljudskoj istoriji i velika transformacija od načina života lovaca i sakupljača ka poljoprivredi. U okviru programa, akademici i istraživači iz Turske i iz celog sveta sastali su se u Šanliurfi 23. septembra, na simpozijumu “Odraz neolita u svetu”.

Projekat “Kamena brda” uključuje arheološke iskopine i istraživanja sprovedena u sedam oblasti: Gobeklitepe, Karahantepe, Gurdžutepe, Sajburč, Čakmaktepe, Sefertepe i Jeni Mahale. Sva iskopavanja vrše naučni odbori i Uprava muzeja Šanliurfa pod rukovodstvom Generalne direkcije za kulturna dobra i muzeje Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Tokom posete privremeno otvorenom arheološkom nalazištu u Karahantepeu, ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoj naglasio je da nalazišta i njihova iskopavanja otkrivaju važan doprinos Anadolije istoriji čovečanstva.

– U narednim danima će početi iskopavanja u humkama naselja Ajanlar, Jogunburč, Harbetsuvan, Kurttepesi i Tašlitepe, kao deo prve faze neolitskog istraživačkog projekta Šanliurfa, koji će se odvijati u perodu od 2021. do 2024. godine. Geomagnetna i radarska merenja koja prodiru u zemlju već su sprovedena u nekim od ovih područja, a ova merenja će se nastaviti paralelno sa iskopavanjima. Ovo je značajan projekat sa izuzetnim sadržajem i impresivnim rezultatima – izjavio je ministar Ersoj.

– Kao ministarstvo, mi smo odgovorni za ovaj projekat, zajedno sa našim partnerima. Planirana je saradnja sa 12 institucija i organizacija, uključujući osam univerziteta u Turskoj. U tom okviru, potpisani su protokoli o direktnoj saradnji između Univerziteta u Istanbulu, Univerziteta Harran i Univerziteta Bilim u Ankari. Uključili smo i osam univerziteta iz pet različitih zemalja, te četiri međunarodne akademije, institute i muzeje u projektu istraživanja neolitskog doba Šanliurfa, uspostavljajući široku međunarodnu saradnju sa Japanom, Rusijom, Nemačkom, Velikom Britanijom i Francuskom.

Region Šanliurfa je mesto prvih primera organizovanog rada i specijalizacije u istoriji civilizacije. Između 2021. i 2024. godine iskopavanja će se vršiti na ukupno 12 lokacija, uključujući Karahantepe, lokaciju sa više od 250 blokova megalita u obliku slova T, sličnih onima koji se nalaze na UNESCO-voj listi svetske baštine, lokalitetu Gobeklitepe. Veruje se da će nalazi ovih iskopavanja dati značajan i dalekosežan doprinos našem poznavanju čovečanstva u praistorijsko doba, uključujući njihov svakodnevni život i rituale. Procenjuje se da u Šanliurfi postoji nekoliko lokaliteta sličnih Gobeklitepeu, koji odražavaju rane faze neolitskog doba.

edavni nalazi iz iskopavanja u Karahantepeu deo su izložbe “Karahantepe i čovečanstvo u neolitu” u Arheološkom muzeju Šanliurfa, koja je otvorena 23. septembra 2021. godine tokom lansiranja projekta “Kamena brda”.
Na lokalitetima projekta “Kamena brda”, koji se smatra početkom tranzicije skloništa u kuće pre 12.000 godina i u kojem su nastala sela, formiralo se slojevito društvo i razvila sposobnost obavljanja osnovne trgovine. Smatra se da su monumentalne megalitske građevine na tom području bile zajednički prostori za okupljanje.

Međunarodni Svetski neolitski kongres, koji će se održati 2023. godine u okviru projekta istraživanja neolitskog doba, uključivaće brojne naučne sesije i prikazaće jedinstvena kulturna blaga Šanliurfe iz neolitskog doba.

Za više informacija posetite:www.goturkiye.com

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!