fbpx

Turska kreće s velikom akcijom vakcinacije turističkih radnika i fokusira se na britansko tržište

Turska, Kaoadokia

Turska je dala prioritet cijepljenju radnicima u turističkoj industriji kako omogućio zemlji da ostane korak ispred svojih konkurenata.

Ministarstvo kulture i turizma počelo je primati online prijave nakon odluke da radnicima koji je direktno u kontaktu s gostima omogući prednost u cijepljenju, prvenstveno u objektima s certifikatima o sigurnom turizmu #ReadyAndSafeTurkey

Turska već provodi stroge sigurnosne i higijenske mjere, koje je vlada uvela početkom prošle godine. Od pokretanja ‘Programa certificiranja sigurnog turizma’ u lipnju 2020. godine, Turska slijedi stroge zdravstvene i sigurnosne smjernice i poduzima sve potrebne korake kako bi osigurao da i dalje bude siguran, navode iz Ministarstva kulture i turizma.

Nakon otvaranja turističke sezone, Ministarstvo kulture i turizma započelo je rad na uključivanju djelatnika turističkog sektora u program cijepljenja kako bi osiguralo da turističke usluge u zemlji ostanu otvorene tijekom cijele godine. Program cijepljenja pažljivo će se provoditi u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom rada. U okviru programa, prije svega će se cijepiti zaposlenici smještajnih objekata, restorana, turističkih vodiča, turističkih agencija koji su registrirani pod ‘Programom certificiranja sigurnog turizma’” navode iz Ministarstva te dodaju kako je certificirano više od 8.000 objekata.

Ovo je dugo očekivana odluka, jer cijepljenje turističkog osoblja Turskoj će donijeti prednost u konkurenciji, kao i dodanu vrijednost u promociji, rekao je predsjedatelj Turskog udruženja turističkih agencija (TÜRSAB) Firuz Bağlıkaya i šef Turske federacije hotelijera (TÜROFED) Sururi Çorabatır za turski portal DailySabah te dodaje:

“Turizam je sektor koji je najviše u kontaktu sa strancima. Zbog toga je cijepljenje tako važno. Ovaj korak također daje samopouzdanje turistima koji će doći u našu zemlju. Prije smo imali prednost certifikata o sigurnom turizmu, a sada ćemo biti korak ispred svojih konkurenata cijepljenjem turističkih djelatnika.”, rekao je Ülkay Atmaca, čelnik Udruženja profesionalnih hotelskih menadžera (POYD)

Odluka pokriva oko 1,1 milijun radnika, prema evidenciji Instituta za socijalno osiguranje (SGK), rekao je čelnik TÜRSAB-a. Postupak će započeti s osobljem koje radi u trenutno otvorenim objektima, a ostali će se objekti postupno uključivati ​​na temelju datuma otvaranja.

Budući da očekujemo oporavak u obliku slova V u turističkim putovanjima, turistička radna snaga ima prioritet i prvo će biti cijepljena. Türkiye poduzima sve radnje kako bi osigurao da 2021. godine ostane zdrava i sigurna turistička destinacija i da će biti jedan od najboljih izbora kao sigurna opcija putovanja za međunarodne putnike” dodaju iz turskog Ministarstva kulture i turizma.

Ako se postupak cijepljenja završi prije početka sezone, to će pozitivno pridonijeti fokusu prema Turskoj, kao i dodatnu vrijednost u promociji destinacije, smatra Bağlıkaya, dok Çorabatır ispred Turske federacije hotelijera ističe kako je većina hotela dobila certifikat o sigurnom turizmu, dodajući da će cijepljenje dodatno povećati njihovu konkurentnost.

Predsjednica Udruženja hotelijera Turske (TÜROB) Müberra Eresin rekla je da je do sada certificirano gotovo 5.000 objekata, a program certificiranja sigurnog turizma pokriva širok spektar sigurnosnih mjera u prometu, smještaju i zdravstvenim uvjetima za turiste i ugostiteljske djelatnike.

Pandemija je dovela do značajnog pada broja turista u 2020. godini i smanjila prihode od turizma za dvije trećine. Prihodi turističkog sektora lani su manji za 65,1% na godišnjoj razini tj. iznosili su 12,06 milijardi dolara dok je prihod od turizma u 2019. godini iznosi 34,5 milijarde dolara. Broj stranaca koji su posjetili zemlju u 2020. godini manji je za 71,7% u odnosu na prošlu godinu, govore službeni podaci.

Pozitivna percepcija

Budući da turistička sezona nije daleko, odluka o cijepljenju ima veliku važnost, rekao je predsjednik mediteranskog udruženja turističkih hotelijera (AKTOB) Erkan Yağcı i zaključio„Uz certifikat o sigurnom turizmu, cijepljenje zaposlenika u sektoru poslužit će kao poluga u potražnji za našu zemlju. Činjenica da su naša poduzeća certificirana, a zaposlenici cijepljeni stvorit će pozitivnu percepciju protiv naših konkurenataTo će svakako pozitivno utjecati na potražnju”, napomenuo je Yağcı te dodao

Do sada je širom Turske primijenjeno oko 11 milijuna doza cjepiva, prema službenim podacima. To uključuje gotovo 7,9 milijuna prvih doza i 3,06 milijuna drugih doza.

Fokus na tržište Velike Britanije

Turska će dočekati britanske turiste bez potrebe za dokazom o cijepljenu protiv koronavirusa, rekao je Ministar kulture i turizma Mehmet Ersoy u razgovoru za BBC One ili bolje rečeno kako Turska neće zahtijevati covid putovnice prenose engleski portali Standrad.co.uk i Mirror.

Čak je Ersoy za BBC One izjavio kako će u travnju turske vlasti razmotriti hoćete li za ulazak u zemlju nakon 15. travnja turisti iz Velike Britanije još uvijek morati pružiti dokaz o negativnom PCR testu. “Pratiti ćemo broj Covid slučajeva u Velikoj Briatniji nakon 15. travnja. Ako se smanji broj slučajeva, nećemo tražiti negativne PCR testove od ljudi, kao što smo to učinili prošle godine“, rekao je Ersoy za BBC One.

Trenutno je svim državama fokus na Veliku Britaniju jer je trenutno više od 23 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji primilo barem jednu dozu cjepiva. Inače, prema engleskom planu, međunarodna putovanja biti će dopuštena od 17. svibnja. S druge strane, Do sada je prema službenim podacima, cjepivo u Turskoj primilo oko 11,03 milijuna građana, to uključuje 7,89 milijuna prvih doza i 3,13 milijuna drugih doza. Turska je prijavila 13.378 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, prema jučerašnjim podacima.

Također, u Turskoj svi hoteli certificirani u okviru turističkog programa Sigurni turizam pružaju mogućnost testiranja turista prije odlaska iz Turske u Veliku Britaniju ili negdje drugdje. Testovi koštaju oko 30 eura, a testiranje se provodi i u međunarodnim zračnim lukama u Turskoj.

Također, Turisti mogu iskoristiti i poseban paket turističkog osiguranja (15 eura) koji pokriva troškove povezane s Covid-om, poput liječenja, lijekova i hitne pomoći koji mogu nastati ako posjetitelji budu odvedeni u državnu ili privatnu bolnicu za pandemiju tijekom njihov boravak u Turskoj. Prema službenim podacima, britanski su državljani ostvarili više od 2,5 milijuna dolazaka u Tursku 2019. godine.

Izvor: HrTurizam

Fotografije: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!