fbpx

Turska i SAD postaju područja visokog rizika

travel-restrictions-4979476_1920

Nemačka savezna vlada od sutra će Tursku proglasiti područjem visokog rizika. SAD je to već od nedelje. Međutim, i Izrael, bivši svetski prvak u vakcinaciji našao se na toj listi.

Prema podacima Instituta Robert Koch, od utorka će putnici iz popularne destinacije za odmor Nemaca – Turske, a koji nisu vakcinisani ili preboleli Covid morati biti u karantinu pet do deset dana. Broj slučajeva koronavirusa u Turskoj brzo je porastao krajem jula, a trenutno se svakodnevno registruje više od 20.000 novih slučajeva. U julu ih je još uvek bilo oko 7000. Primera radi: u Nemačkoj je u petak prijavljeno oko 5578 novih slučajeva – sa sličnim brojem populacije. Turizam je važan izvor prihoda u Turskoj. Prošle godine je pao za oko 70 posto. Većina turista u Tursku putuje iz Rusije, a slede ih turisti iz Nemačke.

SAD, Izrael, Kenija, Crna Gora, Vijetnam i dve francuske prekomorske teritorije takođe su se klasifikovali kao područja visokog rizika. S druge strane, Portugal je uklonjen s popisa rizika, s izuzetkom Algarvea, koji je izuzetno popularan među turistima, i glavnog grada Lisabona.

S novom klasifikacijom biće gotovo 70 zemalja koje je Nemačka savezna vlada u celosti ili delomično proglasila područjima visokog rizika, tj. zemlje s posebno visokim rizikom od infekcije. Za razliku od prošlosti, nije samo broj infekcija presudan. Drugi kriterijumi su brzina širenja virusa, opterećenje zdravstvenog sistema u nekoj zemlji ili nedostatak podataka o situaciji s koronavirusom.

Potpuno vakcinisani i oporavljeni putnici iz visokorizičnih područja izuzeti su od obveze karantina. Svi ostali moraju se izolovati nakon ulaska u zemlju i mogu iz nje izaći tek nakon pet dana s negativnim testom.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!