fbpx

Turizam posle Korone ? Jačanje kapaciteta mladih i žena preduzetnica u periodu posle pandemije

20200930_105217

Eksponencijalni razvoj turizma u Srbiji poslednjih godina prekinut je globalnom krizom koja je nastala pojavom virusa SARS CoV-2. Kriza je uticala na zatvaranje granica, smanjenje putovanja, pomeranje događaja i uopšte neizvesnost u vezi sa daljim razvojem industrije. Razmere negativnih posledica i dalje je teško predvideti, ali jedno je očigledno – mala preduzeća i preduzetnici u turizmu, posebno u ruralnim oblastima, su najviše pogođeni i biće im potrebno više vremena i novih veština i znanja kako bi mogli da prevaziđu krizu.

Trendovi pokazuju da se domaći turizam održava i da ponuda destinacija na nacionalnom tržištu dobija sve veći značaj. U Srbiji čak 60% ukupnog turističkog kretanja su domaći turisti, i sa ograničenjem kretanja ovaj broj je očekivano da se vremenom povećava. Ipak postavlja se pitanje da li će destinacije odgovoriti potrebama i očekivanjima novih putnika iz Srbije i da li će biti spremne da nivo ponude proizvoda i usluga unaprede i premaše očekivanja turista i posetilaca.

U drugoj polovini 2020. godine, tim Centra za istraživanja i studije turizma kreirao je inicijativu da u saradnji sa akterima, preduzetnicima i donosiocima odluka u oblasti turizma na destinacijama Fruška Gora, Novi Pazar i Vršac sprovede obuku i edukaciju u svetlu sticanja novih veština koje će im omogućiti da unaprede poslovanje. Poseban akcenat bio je na upravljanju destinacijom nakon krize, kreiranju zajedničkih turističkih proizvoda, a u saradnji sa portalom za rezervaciju smeštaja u ruralnom turizmu selo.rs usaglašeno je da se u narednom periodu omogući pristup edukativnim materijalima svim korisnicima portala na način da se sve što može da bude od koristi korisnicima portala stavi na isti i da postoji opcija preuzimanja dokumenata npr. trening manuala, prezentacija, primera dobre prakse i sl. U saradnji sa Institutom za javnu politiku definisani su okviri u post-kriznom upravljanju i komunikacijama u turizmu i ova inicijativa bi tek trebalo da se replicira na druge destinacije u Srbiji u saradnji sa akterima iz javnog i privatnog sektora. Inicijativa je podržana od strane Ambasade SAD u Beogradu a najveći fokus je bio na mladima i na ženama preduzetnicama koje su nosioci ruralnih domaćinstava i ponude destinacija.

Fotografija: Centar za istraživanja i studije turizma

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!